Minder snel oordelen
Jolien: “We willen met dit programma gericht op artsen bijdragen aan hun veerkracht ten aanzien van stress. En we willen hun beroepsoverstijgende competenties, zoals creatieve, probleemoplossende vaardigheden en open van geest aanwezig zijn, versterken. Ook willen we bijdragen aan een meer holistische blik door het kijken naar kunst. Een kunstwerk bestaat uit verschillende materialen en technieken die samen een geheel vormen. Maar ook de wijze waarop het kunstwerk is omlijst, aan de wand hangt of op de sokkel is neergezet, is onderdeel van het kunstwerk. De ruimte waarin het kunstwerk staat of hangt, de omringende kunstwerken en de museumomgeving waarin we naar het kunstwerk kijken, zijn onderdeel van hoe wij het kunstwerk zien. Dat geldt ook voor de patiënten en cliënten die we ontmoeten.”
Marie-José van Schie, coördinator voor de artsen in opleiding tot specialist bij het Spaarne Gasthuis, deed mee aan de pilot. Naar kunst kijken, zag ze, bood de deelnemende artsen en verpleegkundigen belangrijke inzichten. “Mijn ervaring is dat als je langer kijkt, je meer ziet. En je merkt hoe snel je oordeelt en iemand in hokjes plaatst. Als arts heb je al gauw een oordeel of idee over een situatie. Door deze sessie werd ik me hiervan bewust en dat zag ik ook bij de andere deelnemers.”
Tijdens de sessie kregen de deelnemers handvaten mee van mindfulness expert Barbara Doeleman om minder bevooroordeeld te leren kijken naar patiënten. Ook Linda Witte, onderwijscoördinator van de masterfase Geneeskunde bij het Spaarne Gasthuis, zag dat inzicht indalen bij deelnemende (jonge) artsen. “Als dokter word je getraind in je eerste klinische blik. Hoe kijkt iemand uit zijn ogen, ziet diegene witjes? Tijdens GeneesKunst leren we stil staan, de tijd te nemen om goed te kijken. Het is belangrijk om te investeren in patiënten, je wordt een betere dokter als je holistischer kijkt.”