Een schitterende glascollage siert de monumentale kapel van Museum van de Geest. Het raam is een kunstwerk naar de hand van Jennifer Tee en Jonas Ohlsson. Met het werk ‘Stralen door de broze geest’ wordt de menselijke geest – iets dat eigenlijk niet tastbaar is – gevisualiseerd. Het raamkunstwerk is te vinden in het museumcafé en natuurlijk ook te bewonderen aan de buitenzijde van het gebouw.
De kapelruimte van het voormalige dol- en pesthuis is in 2020 volledig gerestaureerd, daarbij is de in 1927 geplaatste vloer verwijderd en de oorspronkelijke hoogte teruggebracht. Zowel de houten steunbalken als het kerkraam en de spitsboog die voorheen niet in zijn geheel te zien waren, zijn nu volledig zichtbaar. De transparante ramen zijn voorzien van de glascollage van Jennifer Tee en Jonas Ohlsson.
Om een permanent kunstwerk als symbool voor de menselijke geest toe te voegen aan het museum werd aan Jennifer Tee en Jonas Ohlsson gevraagd hiervoor een voorstel te maken. Uitgaande van het idee dat ‘de geest’ iets transparants is, past de gekozen verbeelding van de geest in het ontstane werk goed bij het museum. Het uiteindelijke ontwerp dat Jennifer Tee en Jonas Ohlsson voor het kerkraam hebben gemaakt is mede geïnspireerd op tekeningen van outsider kunstenaars en de beeldtaal die bij hen veel voorkomt.
Beneden in het glas vormen de hersenen een labyrint gevuld met de potentiële vreugden en gruwelen van de ziel. De Mickey Mouse oren erboven zijn gemaakt van de lijnen van vingerafdrukken, een ander labyrint. Vingerafdrukken kunnen worden gezien als forensische bewijs van onze identiteit tegenover de ontastbare, fluïde en ambigue idee van onze ziel, de geest. Ook zijn er verwijzingen in het ontwerp te vinden naar Meso-Amerikaanse speech-scrolls, in de vorm van een ademtocht, die de beweging, de bezieling, de verbeelding van de ziel illustreren. De ademtocht als verlengde van de ziel of het lichaam, verbeeldt zich bijzonder mooi in glas. Medicatie, acceptatie en stigmatisering zijn andere thema’s die worden onderzocht in dit werk.
Voor de vervaardiging van de glascollage hebben de kunstenaars gebruik gemaakt van een ambachtelijke techniek waarmee ze nog niet eerder hadden gewerkt. Dit deed het duo bij de glaswerkplaats Van Tettenrode Glass Studio in Amsterdam, waar ze de juiste technieken aangeleerd kregen. De glascollages werden daar in een oven gestookt waarbij een bijzondere versmelting van kleuren plaatsvond.