Haarlem Amsterdam
Art Against the Flow: Chicago Calling

Art Against the Flow: Chicago Calling

Amsterdam
wo 3 maart 2021 t/m zo 5 september 2021

Met de tentoonstelling ‘Art Against the Flow: Chicago Calling’ verkennen we de vervlochten geschiedenis van enkele buitengewoon originele kunstenaars. Tijdens hun leven was er geen of nauwelijks interactie tussen hen. Door hun werken samen te brengen, presenteren we uitwisselingen van gevoelens, ideeën, bedoelingen, overtuigingen en ingebeelde gesprekken.

Outsider Art Chicago

De selectie is samengesteld door Intuit: The Center for Intuitive and Outsider Art in Chicago, opgericht in 1991. Dat dit museum voor outsider art in Chicago staat is geen toeval, de stad kent een lange geschiedenis van ontvankelijkheid die zich niet beperkt tot de kunstscene. Toen Jean Dubuffet, grondlegger van de term Art Brut, in het naoorlogse New York nog de spreekwoordelijke deur werd gewezen, bleek hij in Chicago direct welkom. Veel kunstenaars, critici en verzamelaars uit Chicago waardeerden het nemen van risico’s en de toewijding aan authentieke zelfexpressie als bewijs van een avant-garde mentaliteit.

Darger als topstuk

Topstukken in de tentoonstelling zijn de werken van de wereldberoemde Henri Darger. Verder zie je totempalen van Mr. Imagination, kerkelijke vogelhuisjes van de Italiaanse Aldobrando Piacenza. Verder zijn er ook schilderijen met zelfportretten van de op straat dolende Lee Godie en de indrukwekkende sculpturen van Charles Smith. Hiermee vertelt hij het pijnlijke verhaal van Afro-Amerikanen in Chicago.

Art Against the Flow: Chicago Calling

De verbinding met de artistieke mainstream ontbrak, maar al deze kunstenaars vonden een standvastig publiek dat hen accepteerde en met veel enthousiasme verwelkomde, waaronder gevestigde musea in verschillende delen van de wereld. Amsterdam is de laatste locatie van deze reizende tentoonstelling die begon in Chicago en via Parijs en Lausanne in Museum van de Geest | Outsider Art belandde.