Haarlem Amsterdam

Resonance Room is een audiovisueel kunstwerk van Studio Nick Verstand met als doel je lichaam en geest te verbinden door je in een staat van resonantie te brengen. In deze staat neemt het gevoel van rust en veiligheid toe.

Staat van Resonantie

Deze wordt bereikt wanneer je ademhaling en hartslag met elkaar synchroniseren: bij inademen versnelt je hartslag en bij uitademen vertraagt deze. Deze toename in hartslagvariabiliteit activeert het parasympatische gedeelte van het zenuwstelsel. Dit zorgt ervoor dat je tot rust komt en energie kan opnemen, waardoor je emotionele staat op positieve wijze gereguleerd wordt.

Het bereiken van resonantie gebeurt wanneer je ademt met een frequentie van ongeveer zes ademhalingen per minuut. Dit verschilt echter per persoon, daarom analyseert dit systeem jouw hartslagvariabiliteit en geeft het een optimaal ademritme aan.

Deze verbinding tussen lichaam en geest biedt een concrete methode om onze gemoedstoestand te leren beïnvloeden met onze ademhaling. Door deel te nemen, leg je niet alleen je innerlijk voor jezelf bloot, maar ook voor anderen om je heen. Zo ontstaat ruimte voor een gesprek over de verbinding tussen lichaam en geest. In een tijd waarin onze zintuigen constant overprikkeld worden, creëert dit werk een veilige ruimte om tot rust te komen en verbinding met jezelf te maken.

Credits
Concept: Nick Verstand
Compositie: Salvador Breed
Interactie: Beer van Geer
Ruimtelijk geluidssysteem: 4DSOUND
Techniek: Wes Broersen
Software: Naivi
Fotografie: Jip Mus