Mental Health Art Tour
Onbekende verhalen van bekende personen
Mental Health Art Tour
Onbekende verhalen van bekende personen
Haarlem
vr 7 t/m zo 30 oktober 2022
Mentaal weer gezond worden en blijven is een gesprek dat we in alle openheid met elkaar moeten kunnen voeren. Zonder de angst voor het vooroordeel van anderen. Zonder de angst voor stigma en hokjes. Mentale gezondheid gaat over ons allemaal. Daar kun je maar beter over meepraten.
In de Mental Health Art Tour wordt het belang van mentale gezondheid bespreekbaar gemaakt. Daar waar nodig worden taboes doorbroken. Centraal staan de verhalen van tien personen. Zij gaan allemaal op hun eigen manier met tegenslagen en uitdagingen om. Hun ervaringen worden hopelijk een inspiratiebron voor anderen.
Taboes doorbreken via kunst
De Mental Health Art Tour is een idee en initiatief van Tamara Swart van Hush Hour, een netwerkorganisatie van professionals, mindset programma’s en tools die zich inzet voor persoonlijke rust en focust op zowel particulieren als bedrijven. Met verschillende partners wil zij de handen ineen slaan en bruggen bouwen om bewustwording te vergroten en te werken aan een mentaal gezonder Nederland.
Samen met Irene Hoff en Remke Westerhof startte zij de Mental Health Art Tour. Via kunst en met positieve gezondheidsprogramma’s maken zij mentale gezondheid duurzaam bespreekbaar. De kunst- en educatieve projecten voor jong en oud geven inzicht in de mentale gezondheid van individuen en reiken een scala aan inspirerende middelen aan om hierover met elkaar in gesprek te gaan.
Tamara: “Vaak ligt het accent op lichamelijk gezond blijven maar een fitte geest is net zo belangrijk en gesprekken daarover moeten in alle openheid met elkaar gevoerd kunnen worden. Zonder de angst voor het vooroordeel van anderen, zonder de angst voor stigma en hokjes. Maar de realiteit is anders”.
10 portretten, 10 verhalen
Irene Hoff – Nederlandse kunstenares op Bali – maakte een eerste serie portretten voor de Mental Health Art Tour van van Isa Hoes, Dylan Haegens, Marit Brugman, Thomas Dekker, Wouter de Jong, Lena Olivier, Tamara Swart, Mohamedou Ould Slahi, Robert Bridgeman en Jörgen Raymann. Zij laveren door het leven op innerlijke kracht.
De serie die ontstond noemt zij soulXray, omdat de werken een kijkje geven in de ziel van de geportretteerden. Op ieder doek staat het gezicht centraal. Dit vormt de bron voor de rest van het werk. Irene legt een verbinding met de energie van de personen. Een flow die haar meeneemt op een reis van beeld, kleur en symbolen. Het resultaat is een mixed media kunstwerk met veel zichtbare en minder zichtbare details die verwonderen en prikkelen om meer te ontdekken.
See the unseen, feel the unfelt
Ontdekken en zien
Irene Hoff: “We zijn zoveel meer dan de persoon die we denken te zijn, we zijn veel groter en er is overal en altijd support beschikbaar om ons te begeleiden. Die steun ligt binnen handbereik. We moeten het alleen aandurven om die toe te laten. Door vaker te voelen en regelmatig onze gedachten uit te schakelen. Dan gaan we ‘the unseen’ ontdekken en zien”.
De ervaringen van de mensen die we hier zien, kennen allemaal verschillende invalshoeken, komen voort uit een diversiteit aan uitdagingen en problemen, zijn van invloed op verschillende levensfasen en bieden een scala aan inzichten en handreikingen. Ieder verhaal heeft een specifieke boodschap aan de samenleving en aan de toeschouwer.
Verhalen
Luister naar de podcasts