Haarlem Amsterdam

Open Geest Route in Museum van de Geest | Haarlem

Tijdens de Open Geest Route ga je op ontdekkingstocht naar het mysterie van de geest. Maar die blijkt zo makkelijk nog niet. Want wat is de geest eigenlijk? Zit het in je lichaam of daarbuiten?

Wie heeft daar invloed op en hoe zorg je ervoor? Aan de hand van persoonlijke verhalen, wetenschap en hedendaagse kunst, ontdek je in het museum meer over je eigen geest én die van de ander.

Je wordt niet alleen op pad gestuurd, via een digitale guide hoor je de oude muren spreken. Zij leiden de weg langs allerlei historische artefacten en bijzondere kunstwerken. Ze zetten ons aan het denken bij de Laars van Junod, het vaasje van Sigmund Freud, en het vaandel van de heilige Dymphna. Ze laten ons verwonderen bij stippen van Yayoi Kusama en het lijnenspel van Lionel Plak. En ze brengen onze geest tot rust bij de lichtkunstwerken van Tracy Emin en Nick Verstand.

Onderweg stellen ze je persoonlijke vragen en dagen je uit. Hoe empathisch ben je? En kun jij jezelf zijn? Voor de 16e-eeuwse dolcel sta je ineens oog in oog met de indrukwekkende sculpturen van de spraakmakende kunstenaar Marc Quinn; de destructieve verslaving die hij overwon heeft hij verbeeldt in emotionele zelfportretten. Wat zie je als je naar een ander kijkt? Hoe zorg jij voor je geest?

De drang om de menselijke geest in een hokje te stoppen hebben we allemaal. Ook willen we leven in een samenleving waar je gehoord, gezien wordt en mee mag doen. Daarom vragen we je aan het einde om je aan te sluiten bij onze missie en onze Universele Verklaring van de Open Geest te tekenen! Doe je mee?

Heb je niet zoveel tijd? Volg dan de kortere Highlight Route. Voor de jonge geesten onder ons (iedereen die zich 13 tot 18 jaar voelt) is er de mogelijkheid je eigen gebruiksaanwijzing in te vullen tijdens de Young Adult Route. En voor de mensen die liever de tijd nemen is er de Flow Slow Art Route, een inspirerende route op papier waarbij je in plaats van zo veel mogelijk te bekijken, stilstaat bij slechts vijf werken.

De guide zit inbegrepen bij je toegangsticket en reserveren is niet nodig.