Drie Nederlandse musea tonen aan: Kunstkijken draagt bij aan mentale gezondheid
12 november 2024
Dordrechts Museum, Museum van de Geest en Bonnefanten onderzochten via de pilot Museum op recept hoe musea kunnen bijdragen aan het verbeteren van de mentale gezondheid. De eerste onderzoeksresultaten zijn veelbelovend en bevestigen dat deze manier van kunstkijken daadwerkelijk op een positieve manier bijdraagt aan het mentale welzijn.
In een tijd waarin steeds meer mensen kampen met stress, angst en somberheid, is de vraag naar oplossingen voor mentale gezondheid urgenter dan ooit. Uit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat kunst een positieve impact kan hebben op ons welzijn. Kunst kan troost bieden, nieuwe inzichten geven, en sociale verbinding versterken – elementen die cruciaal zijn voor mentale veerkracht.
Museum op recept nodigt deelnemers uit om op een bijzondere manier kunst te beleven, begeleid door een professionele facilitator. Deelnemers bespreken kunstwerken en ontdekken samen nieuwe perspectieven. De eerste resultaten zijn veelbelovend: deelnemers ervaren niet alleen een positief effect op hun emotioneel welzijn, maar voelen zich ook sterker verbonden met elkaar en hun omgeving.
‘Als museum geloven wij in de helende kracht van kunst. We staan midden in de samenleving en willen bijdragen aan de mentale weerbaarheid van Nederland,’ aldus Femke Hameetman, artistiek directeur Dordrechts Museum.
Prof. dr. Tineke Abma, bijzonder hoogleraar Kunst & Zorg aan Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM) noemt de bevindingen uit het onderzoek verrassend: ‘De deelnemers geven aan dat het kijken naar kunst positieve emoties oproept en hen op een andere manier leert kijken naar de werkelijkheid. Het prikkelt hun nieuwsgierigheid en ze ervaren meer sociale verbondenheid. De bevinding dat deelnemers door zo’n museumprogramma meer connectie ervaren en zeggen uit hun sociaal isolement te raken, is voor mij nieuw en verrassend. Ik herken de connecterende waarde wel uit studies naar andere participatieve kunstprojecten zoals samen zingen of samen dansen. De sociale connectie vind ik belangrijk, want eenzaamheid is wijd verspreid in ons land.’
De drie musea presenteren de onderzoeksresultaten tijdens het Museumcongres van de Museumvereniging op 14 november. De samenwerking Museum op recept roept andere musea dan ook op zich aan te sluiten bij dit waardevolle project. ‘Museum op recept is een belangrijk en relevant maatschappelijk initiatief vanuit de sector zelf, dat aansluit bij de actualiteit. Het is een programma dat elk museum op zijn eigen manier kan invullen en op die manier landelijk uitgerold zou kunnen worden. Een mooie manier om als museumsector bij te dragen aan de mentale gezondheid,’ aldus Vera Carasso, directeur Museumvereniging.
Nu het programma klaar is voor verdere uitrol, nodigen wij andere musea uit om zich aan te sluiten en samen met ons een positieve bijdrage te leveren aan de mentale gezondheid in Nederland. Benieuwd naar Museum op Recept of interesse om als museum deel te nemen? Kijk op museumoprecept.nl voor meer informatie en om de resultaten van dit onderzoek te bekijken.
In Zorgbalans: “Kunstkijkprogramma’s verbeteren de mentale gezondheid. Dat blijkt uit de pilot Museum op recept van drie musea. “Musea spelen een waardevolle maar nog onbenutte rol in het voorkomen, bespreekbaar maken en verlichten van mentale problematiek”, aldus Jessica Belles, adjunct-directeur van Museum van de Geest.” Lees het hele artikel hier: Musea als helende plekken!