Haarlem Amsterdam

Frédéric Bruly Bouabré (1923) was gefascineerd door manuscripten over tradities, poëzie, verhalen, godsdienst, esthetiek en filosofie. In zijn zoektocht om deze kennis door te geven en in zijn streven naar een betere wereld, vond hij een uniek alfabet uit van 448 ideogrammen. Ook wel de bété-taal genoemd uit Ivoorkust, dit was het begin van de Kunst van Bouabré.

Kunst van Bouabré

Een inventarisatie van geluiden die het mogelijk maken om een verzameling te maken met alle wereldtalen. Rond zijn 50ste had Bouabré zijn gedachten overgedragen op honderden kleine tekeningen op briefkaartformaat, met balpen en kleurpotloden. Deze tekeningen, verzameld onder de titel ‘Connaissance du Monde’ (Kennis van de Wereld), vormen een encyclopedie van universele kennis en ervaring.

Voor Bouabré zijn tekeningen een weergave van alles wat wordt onthuld of verborgen: goddelijke gedachten, dromen, mythen, de wetenschappen en tradities. Hij beschouwde zijn rol als zijn roeping. De oorsprong van al het werk van Frédéric Bruly Bouabré komt voort uit een openbarende ervaring. Het materiaal waar Bouabré mee werkte is meestal balpen en gekleurde potloden.

Andere tentoonstellingen

Het werk van Frédéric Bruly Bouabré maakte deel uit van ‘The Encyclopedic Palace’ op de Biënnale van Venetië in 2013. Zijn eerste tentoonstelling was in 1986 in Nigeria:“L’Afriquee la Lettre”, Centre Culturel Français, Lagos in Nigeria. Drie jaar later was zijn kunst al in Europa te zien, als eerst in België. Vervolgens is Bouabré’s werk op vele tentoonstellingen te zien geweest, over de hele wereld. Bouabré overleed op 28 januari 2014.