Collage '78 | Willem van Genk
In Collage ’78 (1978) geeft kunstenaar Willem van Genk op beeldende wijze uiting aan zijn fascinaties, obsessies en fantasieën van dat moment.
In de bovenste helft van deze collage is links en rechts het openbaar vervoer in Londen zijn onderwerp. Daartussen wordt het minder onschuldig en meer persoonlijk. We zien de sloop van gebouwen, een hoofd dat wordt afgehakt, boeken, mensen in regenjassen en scènes die zich afspelen in een kapsalon.
Ook van Genk zelf is te zien, met op zijn jasje een tekst van psychiater J.H. Plokker over de kunst van schizofrenen. Eveneens autobiografisch is een tondo met het gebouw van galerie De Ark uit Boxtel, waar Van Genk in de jaren zeventig bescheiden successen vierde.
Het onderste deel van het werk is gewijd aan de metro, vooral aan het metrostation Komsomolskaya in Moskou. Dit was een lievelingsstation van Van Genk, dat hij vaak tekende en schilderde.
Tegelijkertijd geeft hij hiermee kritiek op de Sovjet-Unie, het communisme en de CPN. Hij verwijst onder andere naar de Nieuwmarktrellen uit 1975, naar aanleiding van de sloop van woningen die de aanleg van de Amsterdamse metro in de weg stonden. De CPN zat in het gemeentebestuur en werd beschuldigd van verraad aan de arbeiders. Ook Van Genk zag dit met lede ogen aan.