Haarlem Amsterdam

Archieven: Kunstwerken

De drie-eenheid

Anton Heyboer ontwikkelde een systeem om in zijn werk te kunnen leven. Vanuit dat systeem maakte hij ook zijn werken. Dat werk werd gezien door de internationale kunstwereld en maakte hem een wereldberoemd kunstenaar.

Airports III / Garuda-Indonesia

Airports III / Garuda-Indonesia (Arthur Hailey Airport 2) (ca. 1968) door Willem van Genk.

Orkest van Coburg

Orkest van Coburg (ca. 1960-1980) door Willem van Genk.

Märklin

Märklin (ca. 1965-1970) door Willem van Genk.

1 mei Parade

1 mei Parade (ca. 1965) door Willem van Genk.

Kapsalon

Kapsalon (ca. 1987) door Willem van Genk is een stripverhaal in vier scènes, elk met twaalf kleine tableaus.

Waarheidfestival

Waarheidfestival (ca. 1965-1970) door Willem van Genk.

Praag

Praag (ca. 1965) is een werk uit vier delen, waarin Willem van Genk verband legt tussen Tsjechië en Zweden.

Collage 2000 – Beljon Inc.

Collage 2000 – Beljon Inc. (ca. 1970) door Willem van Genk. Criminaliteit, kunst, de Kerk, zeppelins, natuur, reizen, muziek, het is er allemaal in dit schilderstuk.

Bahnhof Friedrichstrasse, Berlijn

Bahnhof Friedrichstrasse, Berlijn (1965) door Willem van Genk.

Vertelkastje

Levenskunstenaar Jeanette Eken-Benschop gooit de luiken van haar Vertelkastje open en neemt je mee op een wereldse reis: over haar Surinaamse achtergrond, haar fascinatie met Indianen, maar ook haar Nederlandse leven.

Video-installatie: Untitled

De video-installatie ‘Untitled’ is een productie van de Toneelmakerij, in samenwerking met Theatergroep LeBelle (Cordaan) en Outsider Wear.

De Universele Verklaring van de Open Geest

Onderteken aan het eind van jouw museumbezoek de Universele Verklaring van de Open Geest!

Kunst van Bouabré

Frédéric Bruly Bouabré (1923) was gefascineerd door manuscripten over tradities, poëzie, verhalen, godsdienst, esthetiek en filosofie.

Oeuvre van Wölfli

Adolf Wölfli’s gigantische oeuvre, dat uit meer dan 25.000 pagina’s bestaat, omvat een imaginaire autobiografie, grafische composities, collages, literair werk en muziekstukken.

Kunst van Dufour

Figuren die in Gaston Dufours werk steeds weer terugkeren zijn een soort baviaan en een veelvormig dier dat, getuige de fantasievol gespelde bijschriften, een neushoorn moet voorstellen.

Olieverfschilderijen van Crépin

In 1930 wordt Fleury-Joseph Crépin ingewijd in het spiritualisme en maakt hij zijn eerste composities, om uiteindelijk 345 olieverfschilderijen op doek te produceren.

Werken van Henri Filaquier

De onderwerpen van Henri Filaquier’s werken, uitgevoerd in potlood en kleurpotlood, zijn geïnspireerd op het dagelijks leven – een molen, kerkkaarsen, dieren – waarbij de betekenis van elk onderwerp er direct in de tekening bij is geschreven.

Kunst van Maissoneuve

Pascal-Désir Maissoneuve staat bekend om zijn anarchistische en antiklerikale opvattingen en maakt in 1927 en 1928 beeltenissen van vorsten en politici met behulp van schelpen, bijeengehouden met gips.

Kunst van Yoakum

Nadat Joseph Elmer Yoakum zijn pensioen ingaat, begint hij volop kunst te maken, waarbij hij zijn creatieve proces omschrijft als een ‘spirituele ontplooiing’.

Kollage van de Haat

Kollage van de Haat (1971) door kunstenaar Willem van Genk, collectie Stichting Willem van Genk.

Het project Asbery – Moskou (Project Asbery I)

De zeppelin was een fantastisch fenomeen voor Willem van Genk, dit resulteerde onder andere in het werk ‘Het project Asbery – Moskou (Project Asbery I)’ uit ca. 1970.

Collage ’78

In Collage ’78 (1978) geeft kunstenaar Willem van Genk op beeldende wijze uiting aan zijn fascinaties, obsessies en fantasieën van dat moment.

Collonnade Sint-Pieter

Kunstwerk Collonnade Sint-Pieter door kunstenaar Willem van Genk.

Untitled van Kosek

Untitled (1990) is een tentoonstelling dat het verlangen toont naar structuur en logica in de chaotische wereld van ieder mens.

Sculpturen van Dawson

William Dawson begon met het creëren van sculpturen uit gevonden houten en voegde later schilderijen toe aan zijn repertoire. Wat opvalt is de indringende blik van zowel de mens- als dierfiguren.

Kunst van Wies Janssen

De kunstwerken van Wies Janssen (1954, België) over de Eerste en Tweede Wereldoorlog wil het verdriet uit die periode onuitwisbaar maken. Vooral voor de velen die zwaar hebben geleden tijdens deze gruwelijke periode.

Muziek en Tekeningen van Willis

Willis verkocht zijn tekeningen op straat, op 18-jarige leeftijd ontmoet hij kunstverzamelaar Paul Young die hem onder zijn vleugels neemt. Later wordt hij een bekend producer en kent iedereen zijn muziek.

The Emancipation of Soolmans and Coppit (2021)

Op de twee portretten van Toon Teeken staan Marten Soolmans en Oopjen Coppit van Rembrand man en vrouw met al hun attributen die ze tot voorname personen maken.

Checkpoint Delta

Checkpoint Delta is een tentoonstelling dat een verlangen toont naar structuur en logica in de chaotische wereld van ieder mens.

Tekeningen van Ter Wal

Tim Ter Wals kunst bestaat uit hele gedetailleerde tekeningen, van o.a. landschappen, industrie en architectuur.

Stippengang

De stippengang is zijn eerste grote installatie. Deze is te vinden aan het begin van de nieuwe tentoonstelling ‘Democracy’.

Stardom Film

Op een reeks van dertien schermen dansen de supersterren uit Durans Factory. Het zijn leden van Theater LeBelle die uit hun dak gaan op de muziek van onder andere 2Unlimited.

Aardewerk Shinichi Sawada

Op een zeer perfectionistische manier maakt Shinichi Sawada aardewerken beelden die er uit zien als vriendelijke monsters.

The Spell

The Spell is een magische handeling van Ruth van Beek om het huishouden een plek te geven in haar werk

Kunst van Richard C. Smith

Smith’s werken zijn beelden van zijn innerlijke wereld. Zijn kunst wordt omschreven als primitief en abstract expressionistisch.

Schilderijen Simon

Nadat Pauline Simon op 70-jarige leeftijd met pensioen ging, schreef ze zich in voor een schilderles aan het Art Institute. Ze maakte intrigerende portretten van vrouwen, portretten die verwijzen naar de geschiedenis van het geschilderde portret.

Opblaasinstallatie Maurits Sterkenburg

Dit is een opblaasinstallatie van één van de kunstwerken van Maurits Sterkenburg. Het originele kunstwerk is iets kleiner, zo’n 30 cm in totaal.

Gerecyclede sculpturen

Door alledaagse voorwerpen en gevonden materialen om te vormen tot hoofdtooien, totempalen en tronen, hoopte Mr. Imagination mensen bewust te maken van spullen die ooit zijn gebruikt.

BERNARD

Het werk van Milan Gies bestaat voornamelijk uit portretstudies en sculpturale studies. Hij is gefascineerd door ‘het verhalende lichaam’, de manier waarop ervaringen, pijn en complexiteit hun sporen nalaten.

Kolozaïk

Als kind was kunstenaar Maurits Sterkenburg al gefascineerd door dieren, hield van kleur en ging aan de slag met wol waarvan hij bijzondere wezentjes knoopte. Voor zijn bijzondere kunst bedacht hij zelf de naam: kolozaïk.

The Creature

In de binnentuin van Museum van de Geest staat een bijzondere installatie. Kom langs en betreed de ruimte van The Creature. Zij is een godin, haar ruimte een tempel.

Healing Plants for Hurt Landscapes

In Healing Plants for Hurt Landscapes van Laurence Aëgerter is fotografie gecombineerd met geneeskrachtige planten.

Photographic Treatment ©

Photographic Treatment © is onderdeel van de solotentoonstelling ‘‘Epos van de Geest: op het kruispunt van zorg en geest’ van de veelzijdige Frans-Nederlandse kunstenaar Laurence Aëgerter.

LEVIATHAN

LEVIATHAN is een video-installatie dat Laurence Aëgerter in 2015 maakt, over het recht op zelfbeschikking in een psychiatrische context.

Epic of the Mind

Het monumentale wandkleed Epic of the Mind, van maar liefst 38,5 meter breed en 3 meter hoog, is een eerbetoon aan de wonderbaarlijke menselijke geest met zijn rijkdom aan verbeeldingen en kwetsbaarheid.

Masker Nikvashvili

Met zijn werk rebelleert de in België wonende Georgiër Shalva Nikvashvili tegen stereotypes en de vermeende vastigheid van identiteit en sociale rollen.

Masker

Johan Vanderschelden is een Belgische kunstenaar en werkt met allerlei soorten textiel. Ook is hij sterk met een naaimachine. Het werk van Vanderschelden is herkenbaar aan felgekleurde stoffen met veel details.

Gekleurde Wezens

Hanawa maakt gekleurde wezens die uit zijn interne mythologie komen. Deze maakt hij van keramiek en hars of hij tekent ze op papier.

Self Examination

Self Examination toont een verlangen naar structuur en logica in de chaotische wereld van ieder mens. Je mag als bezoeker door het werk heen bladeren.

Bus-, metro- en treinverbindingen

Lionel Plak is gefascineerd door logo’s, landkaarten en schematische weergaven van bus- metro- en treinverbindingen. In kleurrijke lijsten benoemt hij graag alle haltes en stations van een route. 

Bezwerende Getallenreeksen

Lien Anckaert (1989) werkt sinds september 2009 in Kunstwerkplaats De Zandberg en tekent eindeloze bezwerende getallenreeksen op papier.

Kunst van Lee Godie

Waar en wanneer het kon promootte Lee Godie haar schilderijen en tekeningen. Op de trappen van het Art Institute of Chicago in 1968 werd ze voor het eerst echt opgemerkt.

Fragiel

In haar werk inventariseerde Kiki Smith haar positie als vrouw vanuit het lichaam, met vloeistoffen als urine en menstruatiebloed.

Kunst van Callens

Kenny Callens gebruikt voor zijn werk gesprokkelde of zelfgeschreven teksten, geïnspireerd door de acteurs en actrices. De teksten worden langs slingerende doolhofpaden gezet.

Kunst van Rasmussen

Kenneth Rasmussen is een kunstenaar uit Denemarken en maakt gebruik van gevonden voorwerpen. In zijn werk zie je vaak allerlei fantasiefiguren, koppoters of mensen waarmee hij in het echte leven een band heeft.

Prayers

Jill Galliéni begon op haar 30ste met ‘prayers’. Deze schreef ze soms wel honderd keer opnieuw. Dit was voor haar een manier om met haar mentale problemen om te gaan. Ook maakt ze nog poppen.

Hoarder

De Hoarder installatie is niet te missen in de tentoonstelling Democracy. Een tribune vol zilvergekleurde objecten schittert je tegemoet.

Kunst van Henry Darger

Henry Darger haalde inspiratie voor zijn werk uit onderwerpen als het christendom, de Amerikaanse Burgeroorlog en de Tweede Wereldoorlog. Hier maakte hij collages, tekeningen en manuscripten over.

Magische vierkanten

De liefde van George Widener voor woordspelingen blijkt uit tekeningen van magische vierkanten: vierkanten die 9 rijen getallen bevatten, in elke rij getallen tellen ze op tot dezelfde waarde.

Schilderijen van Drossos Skyllas

Het werk van Drossos Skyllas (1912-1973) onderscheidt zich van andere populaire autodidactische kunstenaars door zijn technische vaardigheid en de inspiratie die hij haalde uit de kunstgeschiedenis.

Sculpturen van Dr. Charles Smith

Gelegen in Aurora, Illinois, ontwikkelde Dr. Charles Smith een plek die hij ‘The African-American Heritage Museum and Black Veteran’s Archive’ noemde. Hier stonden ook sculpturen die hij zelf ontwikkelde.

Kostuums Daldo Marte

Superhelden zijn Daldo Martes grootste inspiratiebron. Naast rubberen figuurtjes, maakt hij ook gepantserde kostuums zoals de superhelden in zijn stripboeken dragen.

Collages Victor Crepsley

De collages van Crepsley weerspiegelen zijn fascinatie voor een aantal thema’s: de clickbait-cultuur, snelle beeldcultuur, gentrificatie, upcycling en nostalgie.

Illustraties Charles Steffen

Illustrator Charles Steffens onderwerp bestaat uit zelfportretten, portretten van zijn moeder en andere mensen, botanische onderwerpen, religieuze werken en naakten.

Bomberjack en trenchcoat

De twee lange witte jassen in Democracy zijn gemaakt door Duran Lantink en co-designer Bea Otte. Voor dit werk heeft Lantink gebruik gemaakt van dead-stock, ongebruikte producten die nooit verkocht zijn. Hiermee wil Lantink de overproductie en verspilling in de modewereld tegengaan.

Forensic Burial Map of Cadaver

Lartigue neemt het overgangsgebied tussen leven en dood als hun focus om bestaande categorieën op te blazen in Forensic Burial Map of Cadaver after exhumation, study #2 & #4.

Piacenza’s Kunst

Vanaf zijn pensioen besteedde Aldobrando Piacenza steeds meer tijd aan poëzie, schilderen en het bouwen van vogelhuismodellen van kerken en kathedralen.

Look down

Look Down (2020) van outsider artist Essam Zaki is een site-specifieke kunstinstallatie te zien in Museum van de Geest | Haarlem.

Ik denk aan jou

Karlien de Wit-Hendriks (1980) heeft Down en met het gedicht ‘Ik denk aan jou’ geeft zij uiting aan een emotie die voor iedereen herkenbaar is.

Le Châtiment Guillotine

Sister Love

Sister Love van Jantien de Bruin gaat over verlies, herinneringen en connectie. Hiermee gaat ze op zoek naar de verbinding met haar in 2015 overleden zus.

Schaduw van de spotlight

The Opposites-rapper Willem de Bruin belandt in een mentale crisis na het uiteenvallen van de rapgroep. In het museum is een portret van hem te zien en kun je naar een interview met hem luisteren.

Isolatie

Isolatie, de graphic novel van Kees Peerdeman, gaat over de angststoornis die hij in zijn puberteit heeft meegemaakt. Hij laat zien dat het normaal is dat je je soms of bang voelt.

Relatiethermometer

De relatiethermometer van Louis DeMarco. De moeite die je in een relatie stopt, is af te lezen in de thermometer.

Catharine van den Hamer

De fotoserie ‘Catharine van den Hamer’ van Jeroen de Bakker gaat over een 90-jarige vrouw die hij op straat tegenkwam.

X-ray en MRI-scans

Eric Benetto verzamelt X-ray en MRI-scans en deze tekent hij na om daar vervolgens mysterieuze patronen mee samen te stellen.

Socialiseren

Socialiseren is een gedicht geschreven door Birsen Basar. Hierin uit ze haar ongemak die ze soms ervaart door haar autisme en de extra moeite die het haar kost om erbij te horen.

Fotoserie Valeriuskliniek

Fotograaf Koos Breukel portretteerde in zijn project Untitled de laatste psychiatrische patiënten, behandelaars en bestuursleden van de Valeriuskliniek in Amsterdam-Zuid.

Thought in Sense

Melanie Bonajo (1978) laat met Thought in Sense zien dat mystieke kennis verloren gaat, als we onszelf beperken tot informatie gebaseerd op feiten en wetenschap.

Mama Aisa

Boris van Berkum (1968) ontwikkelde samen met Wintipriesteres Marian van Markeloo een beeld van Mama Aisa, ofwel: Moeder Aarde.

Reassembling the Self

Met de serie Reassembling the Self onderzoekt Susan Aldworth de samenhang tussen lichaam, de geest en identiteit.

Het Zwart Van Mijn Moeder

In  Het zwart van mijn moeder vertelt beeldend kunstenaar Esther Hans (1967) over haar leven met haar moeder die lijdt aan paranoïde-schizofrenie.

Stay Sad

Max Schulze doet een ode aan de treurnis met zijn project Stay  Sad. In dit werk zie je  het hoofd van de mythologische figuur die rouwt om de dood van zijn zonen.

De maskers van Damselfrau

Bij maskers denk je aan het verbergen van wie je werkelijk bent. Maar kunstenares Damselfrau wil met haar werk de andere kant van maskers laten zien. Maskers kunnen je juist de ruimte geven om te zijn wie je wilt zijn.

Stralen door de broze geest

Het raam is een kunstwerk naar de hand van Jennifer Tee en Jonas Ohlsson. Met het werk ‘Stralen door de broze geest’ wordt de menselijke geest – iets dat eigenlijk niet tastbaar is – gevisualiseerd.

Resonance Room

Resonance Room is een audiovisueel kunstwerk van Studio Nick Verstand met als doel je lichaam en geest te verbinden door je in een staat van resonantie te brengen. In deze staat neemt het gevoel van rust en veiligheid toe.

Fotoalbum C.J. van Persijn

Dit fotoalbum met 72 visitekaartportretten en drie foto’s werd ter gelegenheid van ‘zijne 25 jarige Ambtsvervulling als geneesheer aan het Gesticht Meerenberg’ op 1 april 1877 aan Van Persijn aangeboden.

De laars van Junod

De Franse arts Victor Theodore Junod (1809-1881) ontwikkelde deze ventouse/laars in de veronderstelling dat met name manische krankzinnigen leden aan een teveel aan bloed in ruggenmerg en hoofd.

Geborduurde gestichtsjas

Alle verplicht opgenomen patiënten droegen een geborduurde gestichtsjas. Eén van de patiënten vond de jas te saai en borduurde de binnenkant met vrolijke tintjes om zo de twee menselijke behoeften te laten zien.

Burn-out

In haar boek ‘Burn-out Dagboek’ hield ze bij hoe ze alles heeft ervaren en hoe ze met haar burn-out is omgegaan. Dit heeft ook geresulteerd in de illustraties die ze heeft gemaakt over het onderwerp ‘burn-out’.

Untitled – Wiekhart

Het werk van Johnny Wiekhart (1994) verandert constant mee met de omgeving, met het publiek en met de tijd. Zoals de wereld om ons heen en in ons hoofd ook continu in beweging is, zich ontwikkelt en verandert.

Emotional Detox

Emotional Detox (The Seven Deadly Sins) is een serie sculpturen gemaakt van lood en gegoten naar het lichaam van de kunstenaar Marc Quinn (1964)

See through us

See Through Us laat portretten zien van mensen uit de Regenboog-community in Turkije, in een veilige omgeving, zoals ze werkelijk willen zijn.

Ademtocht

In het museum ‘zweeft’ een kunstwerk van Marisca Voskamp van Noord (1970). Het is het werk Ademtocht. In de zakjes zit adem van mensen uit de geestelijke gezondheidszorg; zowel van personeel, cliënten en familie.

Fantastic to Feel Beautiful Again

Met het werk Fantastic to Feel Beautiful again verwijst Tracey Emin (1963) naar haar eigen leven. Ze legt vaak haar gedachten en diepste wensen vast in haar eigen handschrift.

Entrance to heaven

Het werk van Kusama is kenmerkend door obsessie en escapisme. Om haar angsten te overwinnen, vult ze de ruimte met stippen, om zo grenzeloosheid te vangen. Zo heet Yayoi Kusama je welkom in haar eigen universum.

Gezin en verpleging: De Heilige Dymphna van Geel

Op 12 mei vierde Nederland de dag van het gezin en op 15 mei vieren we de dag van de verpleging. Het is ook de naamsdag van de heilige Dymphna van Geel: sinds jaar en dag beschermheilige van de krankzinnigen.

Aan troonopvolgers nooit een gebrek!

Luijpgard ziet zichzelf liever op de troon dan Wilhelmina. Hij begint zijn eigen Aquilisme, oftewel hij creeert een eigen staatsleer met wetten, gedrags- en omgangsvormen en bijpassende heraldiek. Uiteindelijk sterft het een stille dood.

Dag tegen Pesten

Dag tegen Pesten blijft iets dat moet worden uitgelicht. Ook cyberpesten is de laatste jaren flink toegenomen. We moeten blijven strijden om dit de wereld uit te helpen.