Locatie Haarlem
The Creature
Nieuw perspectief op psychische kwetsbaarheid

In onze binnentuin staat dit jaar een bijzondere installatie, dat met de wisseling van de seizoenen van gedaante verandert.
In onze binnentuin staat dit jaar een bijzondere installatie, dat met de wisseling van de seizoenen van gedaante verandert.
BERNARD is de eerste expositie in een reeks, gecureerd door fotograaf Koos Breukel. De beelden in deze tentoonstelling zijn gefotografeerd door Milan Gies en maken deel uit van de gelijknamige serie, vernoemd naar een goede vriend van Gies, geportretteerd in verschillende fases van zijn leven, ook nu hij steeds vaker worstelt met het leven.
BekijkenDe tentoonstelling ‘Maar wie ik ben gaat niemand wat aan’ is te zien in de gerestaureerde Zorgzaal. Het imposante kunstwerk van de in Zuid-Afrika geboren kunstenares Marlene Dumas (1953) bestaat uit 26 portretten van kleurrijke karakters.
BekijkenDe tentoonstelling ‘31553580 (obsessie) voor nummers & schema’s’ toont een verlangen naar structuur en logica in de chaotische wereld van ieder mens. Met kunst van onder andere Doerte Weber, Eiko Ishizawa, George Widener en Lionel Plak.
BekijkenIn het Museum van de Geest | Dolhuys ga je op ontdekkingstocht naar het mysterie van de geest. Maar die blijkt zo makkelijk nog niet. Want wat is de geest eigenlijk? Zit het in je lichaam of daarbuiten? Kun je je geest beïnvloeden en hoe zorg je ervoor? Aan de hand van persoonlijke verhalen, wetenschap en levensvragen, ontdek je in het museum meer over je eigen geest én die van de ander.
BekijkenDe pandemie, die ons al ruim een jaar in de greep houdt, is van grote invloed op onze mentale gezondheid. Maar wat betekent dat voor hulpverleners en cliënten in de Geestelijke Gezondheidzorg? Verhalen over slagkracht, wanhoop, angst en veerkracht, vastgelegd in indrukwekkende foto’s en webdocumentaires, laten je een wereld zien die tijdens de crisis over het hoofd is gezien.
BekijkenHet Dolhuys is gevestigd in een uniek middeleeuws gebouw: het voormalige Pest-, Dol-, en Leprooshuis. Jarenlang bood dit onderdak aan 'dollen', mensen die buiten de maatschappij vielen. Nu, bijna 700 jaar later, is het Dolhuys het Museum van de Geest en staat de waarde van mensen die anders functioneren centraal.