GeneesKunst
Mindful kunstprogramma voor zorgprofessionals
Welkom op de studentenpagina GeneesKunst - mindful kunstprogramma voor zorgprofessionals.
Museum van de Geest en BFC Compassionate Care & Mindful Medicine zijn een samenwerking aangegaan om in Nederland uniek aanbod te ontwikkelen voor zorgprofessionals. Met dit aanbod word jij uitgedaagd, geïnspireerd en uitgenodigd om anders te kijken, eigen reacties te observeren en nieuwsgierigheid keer op keer opnieuw aan te wakkeren. Zo word jij je meer bewust van je eigen voor-en afkeuren, train je het vermogen om écht te kijken en te luisteren en verstevig je jouw helderheid van geest en een warm hart.
Op deze pagina vind je alle informatie over het programma en alle informatie om de beoefening voort te zetten wanneer het jou past.
Praktische informatie
Locatie: Museum van de Geest Haarlem
Sessie 1: Woensdag 30 november 2022
Sessie 2: Maandag 16 januari 2023
Tijd: 18:00 – 21:00 uur (inclusief een gezonde maaltijd in ons museumcafé)
Van mindfulnesstraining weten we al langer dat het bijdraagt aan veerkracht ten aanzien van stress en aan beroepsoverstijgende competenties als waarnemingsvermogen, meta-cognitie, visuele diagnostische, communicatieve en creatieve probleemoplossende vaardigheden. Wist jij echter dat deze vaardigheden ook versterkt worden door kunst te beleven? En dat dokters die regelmatig musea bezoeken, vaardiger worden en als meer empathisch worden ervaren?
BFC Compassionate Care & Mindful Medicine heeft een geaccrediteerd aanbod op maat ontwikkeld voor leiders, teams en professionals in de zorg. Wij kijken dan ook enorm uit naar het verder ontwikkelen van ons aanbod in de samenwerking met het Museum van de Geest en onze pilotpartners.
Daarnaast hebben wij tweeëneenhalf jaar geleden de Internationale Compassie Community opgericht met dagelijkse live begeleide online meditaties voor mensen in de zorg, met focus op het verstevigen van veerkracht, zelfcompassie en reflectie. Inmiddels hebben vier ziekenhuizen dit aanbod ontsloten om de mentaal-emotionele veerkracht van hun werknemes op laagdrempelige wijze te ondersteunen. Wellicht is dit ook iets voor het Spaarne? Het aanbod is not-for-profit en wij maken graag een offerte op maat, mochten jullie dat interessant vinden.
Meditatie: Innerlijke kalmte en balans
Symposium: Compassievol leiderschap in de zorg
Compassievol Leiderschap in de Zorg is het centrale thema van dit unieke symposium en een initiatief van Barbara Doeleman-van Veldhoven, pionier op het gebied van mindfulness- en compassie in Zorg, Leiderschap en Organisatie en oprichter van BFC Compassionate Care & Mindful Medicine.
Op 8 mei 2023 is het Museum voor de Geest in Haarlem het decor van experts op wereldniveau rondom dit thema. Prominente sprekers zijn Michael West (professor organisational psychology, senior visiting fellow The King’s Fund, CBE) en Jacqui Brassey (adjunct professor neuroscience, McKinsey Health Institute Co-leader).
Benieuwd naar andere activiteiten van BFC Compassionate Care & Mindful Medicine? Bekijk dan de agenda.
Verdieping
Verdere links voor jullie om te lezen:
- Pubmed: Art as Sanctuary: A Four-Year Mixed-Methods Evaluation of a Visual Art Course Addressing Uncertainty Through Reflection
- Pubmed: The art of observation: a qualitative analysis of medical students’ experiences
- Artsy: Looking at Art Could Help Med Students Become Better Doctors
- Artsy: Study Finds Med Students Who Make Time for Art Have More Empathy
- Artsy: Why Med Schools Are Requiring Art Classes
- Artsy: Medicine
Over Barbara Doeleman-van Veldhoven
Barbara is pionier en expert op het gebied van mindfulness- en compassietrainingen voor zorg & organisatie. Haar passie is om mensen in de genoemde domeinen te ondersteunen in het cultiveren van kwaliteiten van mindfulness- en compassie; enerzijds voor meer balans en veerkracht en anderzijds om teamwerk en performance te verstevigen. Haar hart ligt hierbij ook bij het integreren van mindfulness en compassie in leiderschap als basis voor gezonde en betekenisvolle organisaties. Barbara’s achtergrond maakt dat zij een brug kan slaan tussen organisatiedynamiek, zorg, contemplatieve tradities, mindfulness, compassie en wetenschappelijke toepassingen van mindfulness-based programs.
Over Jolien Posthumus
Kwartiermaker Kunst, Cultuur & Welzijn Jolien Posthumus is hoogste graad neuro sensitief mindfulnesstrainer, trauma sensitief mindfulness therapeut en pioniert Mindfulness in het Museum in Nederland. Tevens is zij de eerste Programma coördinator Mentale Gezondheid bij Museum van de Geest, European Museum of the Year Award winner 2022 en tevens hèt eerste museum in Nederland die deze functie gecreëerd heeft. Jolien richt haar werkzaamheden ook op de kennis- en expertisedeling met andere musea en culturele instellingen door lezingen te geven over het integreren van mindfulness in leer- en engagementprogramma’s.