Wat maakt een man een man en een vrouw een vrouw? Bestaat daar nog iets tussenin? De tentoonstelling ‘IK M/V’ behandelt de vage scheidslijn tussen man en vrouw. Ga op ontdekkingsreis in de wereld van onder andere transseksuelen, genderkinderen, vrouwelijke mannen en mannelijke vrouwen. Het resultaat geeft een prachtig beeld van deze relatief onbekende groepen.
De tentoonstelling leidt je langs wetenschappers, ervaringsdeskundigen en prikkelende stellingen. Zo is het mogelijk om letterlijk aan tafel te schuiven bij een van de hoofdpersonen. Er kan kennis worden gemaakt met Corinne van Tongerloo, die in 1960 als een van de eersten in Europa een transgenderoperatie heeft ondergaan. Zij moest daarvoor naar Casablanca, waar een Franse arts deze operaties uitvoerde. In Nederland waren dergelijke operaties toen nog verboden.
De bezoeker van Ik M/V kan tevens kennismaken met Moniek Toebosch. Deze kunstenares beleefde in 2010 haar ‘coming out’ en gaat sindsdien door het leven als man én vrouw. Zij wil zich niet in één hokje laten duwen en laat haar gevoel bepalen hoe zij zich presenteert. Haar doel is om als mens bekeken te worden en niet als geslacht. Fotografe Sarah Wong levert een bijdrage aan de tentoonstelling met enkele verhalen uit haar boek ‘Genderkinderen, geboren in het verkeerde lichaam’. Sarah volgde een aantal van deze kinderen gedurende enkele jaren van hun leven en legde hun ontwikkeling vast. Ik M/V toont een aantal van deze kinderen en laat ons kennismaken met hun familieleden. Zo krijgt de bezoeker een kijkje in het leven van alle betrokkenen.
De tentoonstelling wordt omlijst door hedendaagse kunstwerken die de kijker aan het denken moet zetten. Van Diana Blok presenteert het Dolhuys foto’s uit de serie ‘See Through Us’ (2009). Voor dit project portretteerde Blok homoseksuele mannen en vrouwen en transgenders in Turkije.
Daarnaast zijn er enkele klassiekers uit de serie ‘Invisible Forces’ te zien. Deze serie maakte zij tussen 1979 en 1982 samen Marlo Broekmans en bracht haar internationale erkenning. Ook kan de bezoeker zijn eigen mannelijke en vrouwelijke kanten onderzoeken met enkele zelftests.
Met de tentoonstelling worden bezoekers uitgedaagd: Hoe stereotype denk je zelf? Het doel is om vooroordelen en denkwijzen open te breken.