‘Ooit ’n volmaakt mens ontmoet? En…, beviel ‘t?’
Met deze slogan presenteert het Dolhuys de tentoonstelling ‘De Maakbare Mens’. Op eigenzinnige wijze stelt het museum de maakbaarheid ter discussie. Heb je de tentoonstelling nog niet bezocht? Dit is je laatste kans, ‘De Maakbare Mens’ eindigt op maandag 2 april!
Veel Nederlanders willen vandaag de dag volmaakt zijn. We streven naar een gezonde geest, vlekkeloos gedrag en een perfect lichaam. Dagelijks posten we massaal selfies op Facebook, Instagram en Snapchat: we scheppen een ideaal beeld van onszelf. Maar hoe lang kunnen we nog blijven voldoen aan deze hoge eisen? Mensen die dat niet kunnen, vallen buiten de boot. De ‘onvolmaakte’ horen er niet bij, zijn gek, beperkt, eng, zielig of ziek. Maar om echt succesvol te zijn, denk aan beroemdheden, kunstenaars en wetenschappers, moet je dan juist niet afwijken van de norm?
In de tentoonstelling nemen we het begrip ‘maakbaarheid’ onder de loep. Je ontmoet een breed scala aan bijzondere, creatieve geesten en mensen anders functioneren dan doorsnee. Maak kennis met de succesvolle schrijfster Myrthe van de Meer, de kunstenaars Edvard Munch, Vincent van Gogh, Willem van Genk en Anton Heijboer. Aan de hand van kunstwerken, films en fotografie krijgt je een kijkje in hun geest. ,,Hoe gek het ook klinkt, die depressie had ik tenminste nog. Ook al was hij de vijand, ik kende hem tenminste. Maar wat zou er van mij overblijven als ze die weg zou halen?’’ aldus Myrthe van der Meer. Of, zoals Munch het formuleert: ,,Waarom was ik niet zoals alle anderen? Waarom ben ik geboren – iets waar ik niet om heb gevraagd? Dit noodlot en daar over na te denken zijn de basis van mijn kunst.’’ Ook voor Munch was gekte de bron van succes.
Voor het eerst in Nederland zijn er tekeningen en fotografie te zien van de internationale kunstenaars Michelle Sank, Bryan Saunders en Suzan Aldworth die tonen hoe ver je kunt gaan in de perfectie van lichaam en geest. Nieuw werk van de Nederlandse fotografe Sofie Knijff toont de schoonheid van mensen met een verstandelijke beperking. In samenwerking met het Liliane Fonds laten jonge, internationale talenten zien hoe zij geïnspireerd raken door hun beperking.
Een bezoek aan ‘De Maakbare Mens’ eindigt met een moment van reflectie. Kijk je nu anders naar je zelf? Onvolmaakt is zo gek nog niet…
De jubileumexpositie is ontworpen door Kossmann.dejong. Persbeelden van de tentoonstelling vind je op Flickr.