‘Beelden voor de geest’ geeft een weerspiegeling van een halve eeuw geestelijke gezondheidszorg. Door middel van een interactieve media-installatie heeft de bezoeker keuze uit een breed palet aan historische videofragmenten. De fragmenten zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, waaronder verstandelijk gehandicapten, ouderen, verslaving, seksualiteit en psychiatrie.
Speciaal voor ‘Beelden voor de geest’ zijn door conservator Henk Maurits de meest sprekende en representatieve beelden geselecteerd. Maurits werkte twintig jaar als filmprogrammeur bij de Filmschuur. Ook was hij jarenlang filmrecensent bij het Haarlems Dagblad. ‘’Mijn missie is om dit unieke beeldmateriaal over te dragen aan een volgende generatie’’, aldus Maurits.
Een van de films waarvan fragmenten te zien zijn, is de Zweedse documentaire Smärtgränsen uit 1983. Filmmaakster Agneta heeft vijf jaar lang het proces gefilmd dat zij en haar geliefde Jean doorgemaakt hebben na een ernstig auto-ongeluk. Jean is door het ongeluk blind geworden, lichamelijk gehandicapt en hij heeft ernstige hersenbeschadigingen opgelopen. Jean is zo veranderd na het ongeluk dat de relatie van het jonge stel zwaar op de proef wordt gesteld. Een andere bijzondere film is de film ‘De Onmacht’ uit 1991 van filmmaker Karim Traïdia. Diens broer Hakim Traïdia speelt de rol van een Noord-Afrikaanse gastarbeider in Parijs. De titel van de film heeft een dubbele betekenis: als buitenlander in een westerse samenleving voelt de gastarbeider zich ontheemd en in zijn vaderland wordt hij belachelijk gemaakt vanwege zijn impotentie. In zijn cultuur staat dat namelijk gelijk aan het verliezen van zijn mannelijkheid.
Sinds 2008 heeft het Dolhuys de beschikking over film- en videobanden van het Trimbos Instituut. De collectie bestaat uit circa 750 videobanden, vanaf de jaren vijftig tot het jaar 2000. De titels zijn te raadplegen via de videocatalogus op de website van het Dolhuys. Veel titels uit de collectie kunnen op aanvraag worden geleverd op DVD via mediatheek@hetdolhuys.nl.