Märklin

Ach, die Märklin, zo’n klein treintje, da’s lief en onschuldig. Voor échte treinen is Willem van Genk bang. De macht van een stoomlocomotief jaagt hem schrik aan. (…)  If you can’t beat them, join them. Was dat het? Is dat wat Van Genk heel zijn leven heeft gedaan? De angst bezweren door de gevaartes, de monsters, te tekenen? Door die treinen te laten krimpen heeft hij natuurlijk wel zelf helemaal de regie. Dat is heel essentieel denk ik: in zijn kunstwerken is Willem van Genk de baas.” Hugo Borst over Märklin

Op dit werk Märklin zien we naast die modeltrein sneltreinen met hun kop in de wind, een indrukwekkend spoorwegviaduct, een zweeftrein, een helikopter, stukjes van zeppelins zie je helemaal aan de linkerkant van het werk en vliegtuigen. Daarvan zie je er een bovenin het werk op het rode vlak. In zijn verbeeldingen van vervoer legt Van Genk altijd iets heroïsch. Kijk maar naar die aanstormende locomotief.

Bij het kijken naar treinen kon Van Genk alles om zich heen vergeten. Als hij wel eens een baan had en dingen weg moest brengen, was die fascinatie een hindernis, want hij bleef steken bij de stations en vergat te werken. Maar hij had er ook veel plezier in. Hij kon zich eindeloos verliezen in boeken over modeltreinen, vliegtuigen en zeppelins; en helemaal uitpluizen hoe de tracés verliepen en de lijnen op zijn schilderijen in beeld brengen in abstracte schema’s.

Delen