Haarlem Amsterdam

Wesley Willis

Wesley Willis

Muzikant

Wesley Willis (1963-2003) wordt geboren in Chicago. Hij komt uit een gezin met tien kinderen en woont destijds in een ontwikkelingsbuurt van de Chicago Housing Authority. Hij brengt veel tijd door in pleeggezinnen.

Stadsbeeld Chicago

Willis verkoopt zijn tekeningen op straat en staat erom bekend dat hij een grote aanwezigheid heeft, dat slaat zowel op zijn fysieke gestalte als zijn persoonlijkheid. De tekeningen weerspiegelen duidelijk zijn familiariteit met het stadsbeeld van Chicago. Hij leerde de details van gebouwen in Chicago uit zijn hoofd, zoals hoeveel verdiepingen ze hadden. En hij kende alle belangrijke architectuur.’

Na een gewelddadige ruzie met een drugsverslaafde, begint Willis in zijn hoofd ‘demonenstemmen’ te horen, die hij ‘Heartbreaker’, ‘Nervewrecker’ en ‘Meansucker’ noemt. Op 26-jarige leeftijd wordt bij hem schizofrenie vastgesteld.

Muziekwereld

Begin jaren negentig begint een rockgitarist en medewerker van een favoriete winkel waar Willis vaak komt om te tekenen, de kunstenaar te vertegenwoordigen. Het werk van Willis toont hij in zijn appartement. Willis begint meer naar muziek te luisteren, gaat zelf produceren en maakt uitvoeringen op Casio-toetsenbordmelodieën als frontman van de rockband, ‘Wesley Willis Fiasco’.