Haarlem Amsterdam

Shingo Ikeda

Shingo Ikeda

Kunstenaar

Shingo Ikeda herinnert zich – in detail – alle routes en reisschema’s van bussen en treinen (inclusief handige overstappen), alsmede de geografie van delen van Japan. Hij zoekt reistijden en routes of kaarten niet via internet: hij doet het in zijn hoofd.

Shingo Ikeda als navigatiesysteem

Ikeda is bijna een ‘menselijk navigatiesysteem’, iemand met een bijzondere gave. Hij maakt zijn eigen kleurrijke schriften, waar hij niet alleen de onvoorstelbare hoeveelheid informatie uit zijn geheugen opschrijft, maar ook complexe combinaties maakt van alle dingen waar hij interesse in heeft: routekaarten, reisschema’s, programmering van radio en tv, de namen van honkbalspelers en ‘anime karakters’.

Hij drukt ze uit op verschillende manieren. Van numerieke formules tot de kleuren van woorden: alles wordt via zijn strikte regels gecreëerd. Het lijkt erop alsof er ook nog een derde dimensie aan factoren meespeelt. Echter, veel vraagstukken, zoals de relatie tussen formules en kleuren van woorden, zijn nog niet ontcijferd.

Hij werkt aan zijn schriften als hij de deur uit gaat of wanneer hij lunchpauze heeft bij workshops. Thuis werkt hij ook nog zo’n één tot vier uur na het avondeten. Op weg terug van de workshops of tijdens vakanties bezoekt hij bibliotheken om boeken over treinen, verkeer, sport, uitzendingen, wetenschap en muziek te lenen en zo elke dag zijn kennis te vergroten.

© Portret: Satoshi Takaishi & Nobuo Onishi

Tentoonstellingen