Haarlem Amsterdam

Pascal-Désir Maisonneuve

Pascal-Désir Maisonneuve

Kunstenaar

Pascal-Désir Maisonneuve, opgeleid als mozaïekwerker, reconstrueert Gallo-Romeinse mozaïeken voor musea. In zijn vrije tijd gaat hij op zoek naar vreemde voorwerpen en kunstwerken die hij als schroothandelaar verkoopt.

Gipsbeeltenissen

Hij staat bekend om zijn anarchistische en antiklerikale opvattingen en maakt in 1927 en 1928 beeltenissen van vorsten en politici met behulp van schelpen, bijeengehouden met gips. Geleidelijk verdwijnt de parodie naar de achtergrond en maakt plaats voor filosofische onderzoekingen rond het thema gezicht en gezichtsuitdrukkingen.

Jack Senné

Jack Senné, een schilder en verzamelaar van Folklore, woont in Bordeaux en kent Pascal-Désir. Als hij Jean Dubuffet, André Breton en Benjamin Péret ontmoet op een rommelmarkt in Parijs in 1948, willen zij alle drie werk kopen van Pascal-Désir Maisonneuve. Jack Senné informeert Dubuffet dat hij bij André Lhote meer werk kan verkrijgen. Dubuffet schaft uiteindelijk negen werken aan en vraagt Jack Senné om een biografie over Pascal-Désir Maisonneuve te schrijven.

Tentoonstellingen