Haarlem Amsterdam

Gerhard Schaefer (Gustav)

Gerhard Schaefer (Gustav)

Illustrator

Na de dood van zijn vader groeit Gerhard Schaefer (Gustav) op in een katholiek weeshuis. Op 26-jarige leeftijd verlaat hij Duitsland en verhuist achtereenvolgens naar Italië, Spanje en Frankrijk, waar hij tijdens het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog verblijft.

Omdat hij de Duitse nationaliteit bezit, wordt hij in een interneringskamp geplaatst, waar hij begint met schrijven en tekenen. Hij krijgt last van wanen en wordt overgebracht naar een psychiatrisch ziekenhuis, waar hij kunst blijft produceren.

Gerhard Schaeffers werk

In de tekeningen van Gerhard Schaefer (Gustav), die profetisch van inhoud zijn, is sprake van een persoonlijke mythologie gecombineerd met gebeurtenissen uit de geschiedenis en de Bijbel, twee onderwerpen die ook in zijn geschriften steeds weer aan de orde komen.

Wanneer Dubuffet opnieuw contact opneemt met Dr. Dagand in 1963, hoopt hij een aantal werken aan zijn collectie toe te voegen. Dr. Dagand informeert hem dat Gustav’s werken zijn vernietigd, met uitzondering van een aantal tekeningen, die hij Dubuffet overhandigt.

Tentoonstellingen