Haarlem Amsterdam

Fleury-Joseph Crépin

Fleury-Joseph Crépin

Kunstenaar

Fleury-Joseph Crépin oefent verschillende ambachten uit alvorens een winkel in ijzerwaren te beginnen. In 1930 wordt hij ingewijd in het spiritualisme en maakt hij zijn eerste composities, om uiteindelijk 345 olieverfschilderijen op doek te produceren.

Olieverfschilderijen

Deze doeken, steeds symmetrisch van opzet, stellen tempels voor en zijn opgebouwd volgens een unieke techniek: de hele afbeelding is bezaaid met druppels verf die de kleurvlakken moduleren. Hij was ervan overtuigd dat de Tweede Wereldoorlog zou eindigen op het moment dat hij zijn driehonderdste schilderij voltooide. En zo gebeurde het, want het desbetreffende werk is gedateerd op 7 mei 1945, de dag van de Duitse capitulatie.

De eerste brieven die Fleury-Joseph naar Dubuffet schrijft dateren uit 1946. Dubuffet ontdekt zijn creaties in een expositie, Union Spirite Française in the Galerie Lefranc in Parijs. Dubuffet is zo gefascineerd door zijn werk dat hij het besluit te fotograferen. Het werk van Fleury-Joseph is te koop in de Foyer de l’Art Brut en wordt toegevoegd aan de Collection de l’Art Brut.

Tentoonstellingen