Haarlem Amsterdam

Schilderijen van Drossos Skyllas

De schilderijen van Drossos Skyllas (1912-1973) onderscheiden zich van andere populaire autodidactische kunstenaars. Dit voornamelijk door zijn technische vaardigheid en de inspiratie die hij haalde uit de kunstgeschiedenis.

Chicago’s Vermeer

Met bronnen variërend van Byzantijnse mozaïeken tot het tijdschrift Playboy, krijgen zijn naakten, portretten, landschappen en religieuze schilderijen een idyllische sfeer die doet denken aan iconisch realisme. Een docent aan de school van het Art Institute of Chicago noemde hem ‘Chicago’s Vermeer’.

Schilderijen van Skyllas

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog emigreerde Skyllas met zijn vrouw Iola naar Chicago. Eenmaal in Chicago werkte Iola, zodat hij kon schilderen. Hij onderwees zichzelf door frequente bezoeken aan het Art Institute of Chicago te brengen en creëerde ten minste 35 minutieuze schilderijen met fijne penseelstreken. Wanneer hij geen fijne kwasten kon vinden, maakte Skyllas die zelf.

Skyllas nam zijn werk zeer serieus, plaatste advertenties om opdrachten te zoeken, schreef potentiële opdrachtgevers aan en gaf zijn werk op voor de tweejaarlijkse tentoonstelling van kunstenaars uit de regio die werd gehouden in het Art Institute.

Permanenten collecties in musea

Na de dood van Skyllas in 1973 werden zijn schilderijen meerdere keren tentoongesteld. De meeste werken maken nu deel uit van permanente museum collecties. Er is geen bewijs dat hij zijn werk ooit heeft verkocht, waarschijnlijk vanwege de hoge prijzen die hij vroeg.

Lees de catalogus ‘Chicago Calling: Art Against the Flow’ online via ISSUU.