Haarlem Amsterdam

Nadat Joseph Elmer Yoakum zijn pensioen ingaat, begint hij volop kunst te maken, waarbij hij zijn creatieve proces omschrijft als een ‘spirituele ontplooiing’. De kunst van  Yoakum bestond naast landschappen ook uit portretten van beroemde Afro-Amerikanen en boetseerde hij sculpturen van klei, die hij tentoonstelde in zijn winkel in Chicago.

Bron van inspiratie

Tijdens het reizen met het circus, in het leger en tijdens klussen op treinen en schepen zag Yoakum een groot deel van de wereld. Deze avonturen, samen met het tijdschrift National Geographic, waren een bron van inspiratie voor Yoakums aquarel-, pen- en potloodlandschappen. Yoakum ondertekende zijn werken in de linkerbovenhoek en voegde daar een tijdstempel en beschrijving aan toe.

Tijdens zijn leven heeft Yoakum ongeveer 2.000 schilderijen en tekeningen gemaakt. In 1972 waren in het Whitney Museum of American Art in New York en de Douglas Kenyon Gallery in Chicago solotentoonstellingen van hem te zien. De kunstwerken blijven populair en een groot aantal is opgenomen in de permanente collectie van musea in de Verenigde Staten.

Lees de catalogus ‘Chicago Calling: Art Against the Flow’ online via ISSUU.