Haarlem Amsterdam

Kunst van Henry Darger

Henry Darger haalde inspiratie voor zijn werk uit onderwerpen als het christendom, de Amerikaanse Burgeroorlog en de Tweede Wereldoorlog.

15000 pagina’s tellend manuscript

Daarnaast ontkwam hij niet aan zijn trauma’s uit het verleden en ook zijn wisselende emoties waren duidelijk van invloed op zijn werk. Zijn werk bestond met name uit mixed media collages, getekende mensfiguren, landschappen en héél veel tekst. Zijn 15.000 pagina’s tellende manuscript ‘The Vivian Girls, in the Realms of the Unreal’ is voor zover bekend het langste fictieve werk dat ooit werd geschreven.

Bekendheid net voor Darger’s dood

Darger’s kunst werd een paar maanden voor zijn dood ontdekt door zijn huisbaas. Toen hij het appartement van Darger liet opruimen vond de huisbaas eindeloze stapels tekeningen, collages en geschriften. Niet lang daarna werd het werk van Henry Darger internationaal bekend.

Zijn kamer is lange tijd bewaard gebleven zoals die werd aangetroffen. Inmiddels is de woonkamer die tevens functioneerde als studio een vast onderdeel van de Intuit collectie in Chicago. Deze studio is te bezoeken in het Amerikaanse museum.