
Collectie Dolhuys
Het Nederlandse erfgoed van de geest
Museum van de Geest | Dolhuys beheert het erfgoed van de geest, in brede zin van het woord. De geestelijke gezondheidszorg, de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking, de ouderenzorg, de verslavingszorg en de neurologie hebben allen historisch materiaal voortgebracht dat betrekking heeft op de geest in al zijn facetten. De representatieve historische collectie geeft een getrouw beeld van alle ontwikkelingen binnen deze zorgdomeinen in Nederland, toont het bijzondere van de menselijke geest en de waarde van wat als afwijkend benoemd werd en wordt. Zij omvat diverse soorten objecten, beeldmateriaal, literatuur en documentatie.
Naast dit historisch erfgoed bouwt het Museum van de Geest ook een kunstcollectie op die een andere kijk op de werkelijkheid biedt en daardoor aanzet tot verwondering. Daarbij gaat het enerzijds om reguliere kunstwerken, die afwijking van de norm ter discussie stellen. Anderzijds gaat het om spontane, onconventionele kunstwerken, veelal gemaakt door autodidactische kunstenaars die buiten het reguliere professionele kunstcircuit werken: Outsider Art. Deze bijzondere kunstcollectie bestaat uit kunstwerken die in een eigen vormentaal vanuit een noodzaak, een persoonlijke drang, zijn gemaakt. De werken staan los van de regels van de conventionele kunstwereld.
Het grootste deel van de collectie is te bezichtigen in Museum van de Geest | Dolhuys in Haarlem en in Museum van de Geest | Outsider Art in Amsterdam.
Kenniscentrum
Museum van de Geest beschikt over een kenniscentrum waarin alle expertise van het museum wordt gebundeld. Het Kenniscentrum wordt ondersteund door een groep vrijwillige conservatoren en flexmedewerkers op projectbasis. Samen doen zij research en leveren een bijdrage aan de ontwikkeling van onze programmering. Daarnaast schuilt er veel expertise in onze omvangrijke collectie: de beeldcollectie (meer dan 20.000 beelden), de historische bibliotheek (7.000 titels) en de mediatheek (750 banden en films). Met onze kennis en deskundigheid leveren wij een bijdrage aan het maatschappelijke debat over de waarde van afwijkend gedrag.
Objecten
-
-
Karlien de Wit-Hendriks - Ik denk aan jou
-
Le Châtiment Guillotine - Paul Ferdinand Gachet
-
Sister Love - Jantien de Bruin
-
Schaduw van de spotlight - Willem de Bruin
-
Isolatie - Kees Peerdeman
-
Untitled - Louis DeMarco
-
Serie Catharine van de Hamer - Jeroen de Bakker
-
Untitled - Eric Benetto
-
Socialiseren - Birsen Basar
-
Untitled - Koos Breukel
-
Thought in Sense - Melanie Bonajo
-
Mama Aisa - Boris van Berkum
-
Reassembling the Self - Susan Aldworth
-
Het Zwart Van Mijn Moeder - Esther Hans
-
Stay Sad - Max Schulze
-
De maskers van Damselfrau
-
Stralen door de broze geest
-
Resonance Room - Studio Nick Verstand
-
Fotoalbum C.J. van Persijn
-
De laars van Junod
-
Geborduurde gestichtsjas
-
Illustraties van Maaike Hartjes
-
Untitled – Johnny Wiekhart
-
Emotional Detox - Marc Quinn
-
See through us – Diana Blok
-
Ademtocht - Marisca Voskamp van Noord
-
Fantastic to Feel Beautiful Again - Tracey Emin
-
Entrance to heaven – Yayoi Kusama
-
Gezin en verpleging: De Heilige Dymphna van Geel
-
Aan troonopvolgers nooit een gebrek!
-
Dag tegen Pesten
De affiches van stichting Pandora
-
Een donkere dolcel uit de zestiende eeuw
-
Een verstelbare dwangstoel uit 1852


Mediatheek
Sinds 1 januari 2008 beschikt het Dolhuys over de historische, veelgebruikte GGZ-videocollectie van het Trimbos-instituut (Utrecht). Het gaat hierbij om een collectie van circa 750 videobanden op het terrein van de geestelijke gezondheidszorg en de verslavingszorg uit de periode 1975-2000.

Van dolhuis naar Dolhuys
Het Dolhuys is gevestigd in een uniek middeleeuws gebouw: het voormalige Pest-, Dol-, en Leprooshuis. Jarenlang bood dit onderdak aan 'dollen', mensen die buiten de maatschappij vielen. Nu, bijna 700 jaar later, is het Dolhuys het Museum van de Geest en staat de waarde van mensen die anders functioneren centraal.
