Tekenaar aan het woord
Een hoop zaken komen in dit verhaal bij elkaar. Hoewel Naomi een fictief personage is, komt haar gedrag en gevoel wel uit de werkelijkheid. Allereerst heeft stichting Balans veel boeken en lesmateriaal opgestuurd. Uit al deze bronnen heb ik de lastige maar ook de positieve eigenschappen van een ADHD-er gefilterd. Met dit materiaal ben ik aan de slag gegaan. Om het karakter authentiek te krijgen heb ik mij laten inspireren door een bijzondere column van Nadia Salwin op Viral Mundo over een meisje met ADHD.
Alles heb ik daarna samengebracht in Naomi. Stuiterbal Naomi leent zich perfect voor een verhaal waarin het ene plaatje direct in het volgende kan overlopen. Ze is nog niet bezig met het een als een volgende activiteit zich alweer aankondigt. In een strip kan je in één plaatje verschillende kanten van iets laten zien zonder dat het ingewikkeld wordt om te lezen. Naomi rent door het verhaal maar wordt in ieder plaatje even vast gehouden.
Je leert haar kennen, voelt en ziet zowel de voor- als de nadelen die zij ervaart in haar dagelijkse leven.
Over Andre Slob
Andre Slob is een stripmaker, illustrator en animator. Zijn beelden en verhalen zijn grafisch en gestileerd waarbij hij alle elementen op een fraaie wijze samenbrengt. Zijn korte verhalen verschenen in Humo, de Zone 5300 en op thegraphicstory.com.
In 2018 verschijnt zijn eerste graphic novel.
Organisatie aan het woord
Zelfkennis, nieuwsgierigheid, humor, kunnen genieten, opkomen voor anderen. De eigen grenzen feilloos aanvoelen maar desondanks onbegrensd zijn. Dit zijn herkenbare kenmerken van AHDH, die Andre Slob aandachtig verwoord in zijn sprankelend beeldverhaal. Deze jonge vrouw vraagt veel van zichzelf en van haar omgeving maar tegelijkertijd biedt zij heel veel. Als wij haar maar ‘zien’ en zij zich maar gezien voelt. Daarvoor staat oudervereniging Balans.
Balans richt zich op het gehele spectrum van ontwikkelingsstoornissen bij leren en/of gedrag. Wij zijn ervan overtuigd dat er veel overlap bestaat bij deze stoornissen en dat co-morbiditeit (het meer dan gemiddeld gelijktijdig voorkomen van verschillende stoornissen) eerder regel dan uitzondering is.
Voorkomen moet worden dat er deelaspecten van problemen worden aangepakt zonder oog te hebben voor diverse elkaar beïnvloedende factoren.
Daarbij richt Balans zich op ouders, scholen en instellingen, deskundigen, kinderen en jongeren en de omgeving van het kind.