Thought in Sense, Melanie Bonajo, 2007. Collectie: Museum van de Geest
In video’s en foto’s van kunstenares Melanie Bonajo (1978) worden personages in bijzondere, onalledaagse situaties uitgelicht. Speelsheid en humor zijn daarbij belangrijke elementen, terwijl ze ook gebruik maakt van intimiteit en sociale isolatie.
Melanie Bonajo noemt zichzelf een digitale eco-feminist en daagt de traditionele verhoudingen tussen man en vrouw uit, maar ook die tussen natuur en technologie. Aan de hand van video’s, optredens, foto’s en installaties onderzoekt Bonajo o.a. existentiële vragen, de spirituele leegte van haar generatie en de veranderende relatie met de natuur.
De makers van de kunst op deze foto vinden dat mystieke kennis verloren gaat als we onszelf beperken tot informatie gebaseerd op feiten en wetenschap. Als tegenhanger creëerden ze een fictieve heilige cultus, waarvan de leden zich afkeren van onze samenleving waarin kennis gelijk staat aan economische waarde. De cultus leeft in de oerbossen in Polen, praat met bomen en leeft in huizen van groeiende planten. De aanhangers eren het woud. Zij tonen dankbaarheid aan de natuur door het maken van altaars en het voltrekken van rituelen met serene muziek.