Als het aan jongeren ligt, krijgen zij op school standaard les over mentale gezondheid. De mentale gezondheid van jongeren staat al geruime tijd onder druk en corona heeft dit zichtbaar verergerd. Recente cijfers van het RIVM laten na de coronacrisis nog geen daling zien. Museum van de Geest zet kunst en cultuur in om mentale gezondheid voor jongeren laagdrempelig bespreekbaar te maken in een nieuw digitaal lesprogramma.
In de digitale ‘Bovenkamer’ van Museum van de Geest spelen leerlingen met klasgenoten verschillende games om hun emoties en gedachtenpatronen te leren kennen. Zo wordt er geswiped met kunst in de discussie over wat ‘normaal’ of ‘gek’ is en maken ze een soundscape van hun binnenwereld om de ander te laten ervaren hoe zij zich voelen. De Bovenkamer is geschikt als lesprogramma voor leerlingen van 15 tot 20 jaar op het MBO en middelbare scholen.
De Bovenkamer: een innovatief educatief programma dat jonge geesten prikkelt en inspireert om op een speelse en interactieve manier te leren over mentale gezondheid.
In de Bovenkamer ontdekken leerlingen in drie verschillende games hun eigen emoties en gedachtenpatronen en zetten dit om naar creatieve uitingen zoals geluid en beeld. Het lespakket, bestemd voor alle leerlingen van 15 tot 20 jaar (middelbare scholen, MBO & eventueel HBO) prikkelt jonge geesten en inspireert om op een speelse en interactieve manier te leren over je eigen mentale gezondheid.
Uniek aan het programma is dat het niet alleen de artistieke vaardigheden van leerlingen stimuleert, maar ook hun emotionele intelligentie. Het programma is vooral bedoeld voor scholen die hun leerlingen een waardevolle leerervaring willen bieden en mentale gezondheid op een leuke, laagdrempelige manier bespreekbaar willen maken, zonder er meteen problematiek van te maken. Dit maakt het lespakket toegankelijk voor docenten om in hun klas aan te bieden.
Het lespakket is te bestellen via onze website en kost 75 euro per klas, je koopt het pakket voor één schooljaar en per klas (zodat je op het digibord de resultaten van jouw klas zichtbaar kunt maken).
Een eigen, unieke sound
Het programma is gericht op het verkennen van de wereld van geestelijke gezondheid op een speelse en interactieve manier. Het biedt verschillende tools om onder leerlingen bewustzijn te creëren rondom emoties, gedachten en gevoelens. Eén van de hoogtepunten van de Bovenkamer is het creëren van een eigen sound scape (les 1). Dit geeft leerlingen de mogelijkheid om hun eigen unieke geluidswereld te bouwen en emoties en gedachten te vertalen naar geluiden en muziek. Het stimuleert niet alleen hun artistieke vaardigheden, maar ook hun emotionele intelligentie.
Daarnaast biedt de Bovenkamer een interactief spel (les 2), waarin leerlingen uitdagingen aangaan en keuzes maken die hen bewust maken van de impact van hun gedrag op hun welzijn. Dit spel bevordert kritisch denken en reflectie, en helpt leerlingen om beter inzicht te krijgen in hun eigen emoties en gedachtenpatronen.
Als afsluiting van het programma worden leerlingen aangemoedigd om hun bevindingen en inzichten te delen door middel van het maken van een poster (les 3). Hierbij kunnen ze digitaal hun creativiteit gebruiken om visuele representaties te maken van hun eigen ervaringen en inzichten met betrekking tot mentale gezondheid. Het is voor scholen ook mogelijk om het Museum van de Geest in Haarlem te bezoeken (optioneel les 4) en live aan het denken gezet te worden over stigma’s en het belang van mentale gezondheid.
Een andere kijk op mentaal welzijn
De Bovenkamer biedt een vernieuwende en verfrissende benadering van onderwijs over mentaal welzijn. Het programma kan makkelijk worden geïntegreerd in bestaande lessen of worden gebruikt als aanvullend materiaal.
Ben je klaar om jouw leerlingen mee te nemen op een boeiende reis door De Bovenkamer en ze te voorzien van de tools en inzichten die ze nodig hebben om een gezonde geest te cultiveren? Bestel vandaag nog het lesprogramma De Bovenkamer van het Museum van de Geest en geef jouw leerlingen een onvergetelijke leerervaring:
Het Museum van de Geest bezoeken?
Geïnteresseerd in een bezoek aan het museum? Ga op ontdekkingstocht naar de veelzijdigheid van de geest, waarbij leerlingen zien dat je niet altijd controle hebt over wat er in je hoofd gebeurt en geprikkeld worden om oprecht nieuwsgierig te zijn naar de ander. Vraag direct een offerte aan of bekijk deze pagina voor meer informatie.
Credits
De educatieve vertaling is door een gerenommeerd bureau (Critcal Mass) uitgevoerd. Zij zijn ervaren in het bespreekbaar maken van maatschappelijke onderwerpen binnen het onderwijs en werken met interactieve en multimediale technieken.
Veel dank aan: Karen Retera, Anouck Wolf, Niels de Groot, Maike Koolhaas, Cengiz Arslanpay, de sound engineer geluiden van de soundscape en Joeri Bleumer voor het filmen van het beeldmateriaal van de video’s.
Inhoudelijke partner is NeurolabNL Young, Universiteit Leiden. Neurolab heeft ervaring met het vertalen van actuele wetenschappelijke kennis over het brein en gedrag voor jongeren en hebben inzicht in thema’s die jongeren zelf bezighouden.
Veel dank aan: Annelinde Vandenbroucke.
Het digitale platform is ontworpen en ontwikkeld door September.
Dank aan: Ilsa de Zwart, Wouter den Boer, Roel Tinkhof, Daan Meijer, Jan-Maarten Schot en Julian Wassenaar.
Jongeren die hebben meegewerkt aan de video’s in dit lesprogramma
Dank aan: Rose Prins, Yiwen He en Carlijn Hoogeveen.
Met dank voor het testen van het lesprogramma aan:
ROC Mondriaan Den Haag
Docent: Khadija Mokadem
Zorgspecialist: Rob Rietdijk
De studenten: Hadeel Al-Sakkaf, Lyla Eskef, Ali Haider, Mingjie Lin, Ali Mohammad en Nefise Ramadan.
ROC Nova College Haarlem
Coördinator Sociaal Werk; Maarten Kooij
Opleidingsmanager; Wouter van Kesteren
Financiering
Voor de ontwikkeling van De Bovenkamer heeft Museum van de Geest financiële ondersteuning gekregen vanuit Fonds 21, Kickstart Fonds en NWA Wetenschapscommunicatie.