Simone van Saarloos over ‘Black and white and (some) kind of blue’

Dolhuys op Donderdag

Simone van Saarloos over 'Black and white and (some) kind of blue' 1

Het Dolhuys organiseert een avond over de tentoonstelling ‘Black and white and (some) kind of blue or I only want to be happy’ met gastspreker Simone van Saarloos. Deze avond staat in het teken van ‘de indringer’: proberen binnen te dringen, indringer zijn en binnengedrongen worden.

Op de boekpresentatie van psychiater Dirk de Wachter hield Simone van Saarloos een pleidooi voor verwarring (Ze noemde het Trots op verwarring, lees hier). Wanneer we het over de inrichting van onze samenleving hebben, zijn we vaak gericht op orde en veiligheid. Maar het leven is organisch en in het onverwachte schuilt groei. Daarom moeten we luisteren naar verwarring, en naar verwarde verhalen.

Op deze donderdag neemt filosoof en schrijver Simone van Saarloos ons mee op een ‘vragentour’ langs de foto’s van Annaleen Louwes.

Simone van Saarloos
In haar roman De vrouw die vervaagt de grens tussen ambitie, goed doen en gekte. Het hoofdpersonage, een moleculair biologe, wil de marathon van New York in een boerka gaan lopen.

In ‘Het monogame drama’ pleit van Saarloos voor een andere inrichting van ons sociale en romantische manier van leven. Een liefdesvorm die niet gestoeld is op schijnzekerheden en bekende concepten van waarde (zoals de lengte van een relatie of ‘de enige’ zijn).

In haar columns voor Vrij Nederland en nrc.next onderzoekt ze wat wij normaal vinden en waarom. Vaak doet ze een voorstel van hoe het ook zou kunnen. In haar Zomergasten aflevering toonde ze een fragment van A’dam Curtis’ The Century of the Self. Curtis onderzoekt hoe commercie en psychologie samengaan.

In het museumcafé is vanaf 17.30 uur een maaltijd te verkrijgen voor €10,00. De voorstelling start om 19.30 uur. Graag vooraf reserveren via online tickets.