26 augustus 2014

Het ‘Wauw-gevoel’ in museumcafé Thuys

Diederik Luijt (39) is sinds dit jaar de nieuwe horeca-manager van museumcafé Thuys. Luijt begon zijn carrière bij Café Cox, waar hij verknocht raakte aan de culturele wereld. Daarna was hij werkzaam bij Koninklijk Theater Carré, het DeLaMar Theater in Amsterdam en heeft hij zijn eigen restaurant gehad. Nu is hij hét gezicht van museumcafé Thuys. Luijt heeft een duidelijke missie: ,,Ik wil bezoekers een ‘wauw-gevoel’ geven.’’

Fijne plek
De echte liefhebber van een goede combinatie tussen cultuur en horeca, heeft museumcafé Thuys al lang ontdekt. Op een doordeweekse ochtend is het
de favoriete hang out van jonge moeders: lekker bijkletsen onder het genot van een heerlijke cappuccino. Even later installeert de zzp’er zich met zijn laptop: ook zaken doen kan uitstekend bij Thuys. Rond lunchtijd ontstaat er weer een nieuw tafereel: na een rondleiding nestelen groepjes vriendinnen zich aan de lange, fraai gedekte tafels in de serre voor een uitgebreide lunch.

Eén voor de prijs van twee?
Ruim een half jaar pendelt Luijt nu heen en weer tussen Amsterdam en Haarlem. Hij vindt de mensen hier relaxter, minder gehaast en wil dat iedereen zich thuis voelt: jong, oud, ziek, gezond, rijk en arm. Voor deze laatste groep komt hij binnenkort met een bijzondere actie: betaal twee koffie en krijg er een. Nee, dat geld gaat niet in de fooienpot, maar is bedoeld voor mensen die geen geld hebben om een kopje koffie te betalen. Echt waar, dat komt voor. Zo’n actie past goed bij het sociale gezicht van museum Het Dolhuys: “er werken hier veel vrijwilligers die weer willen integreren in de maatschappij. Thuys werkt met plezier mee aan deze missie.’’

Mooi samenkomen
Bij een gevarieerd publiek, hoort ook een gevarieerd aanbod. Dat is aan Thuys wel toevertrouwd. Alles is mogelijk. Kinderfeestjes – ideaal met voetbalkooi en speeltuintje om de hoek – bruiloften, eindexamenfeesten, verjaardagspartijen, maar ook bbq’s met live muziek en walking dinners.
Daarnaast speelt Thuys zoveel mogelijk in op de programmering van Het Dolhuys. Dit najaar opent de tentoonstelling Levenslang, het criminele brein ontleed, te zien t/m eind maart 2015. Op de lunchkaart kunnen gasten kiezen tussen een Broodje Bajes of een Galgenmaal. Ook worden vanaf september speciale avonden georganiseerd door Gitaarlem die de opmars vormen naar Serious Request, het Glazen Huis dat in december op de Grote Markt neerstrijkt. Bekende Nederlanders als Mart Smeets en Giel Beelen zijn dan ook te gast in Thuys. Luijt: “Bij al deze evenementen blijft het belangrijk dat onze bezoekers een ‘wauw-gevoel’ krijgen. Dat kan zijn door een fantastisch optreden, het lekkerste kopje koffie van de week of de bijzondere combinatie van horeca en cultuur die hier zo mooi samenkomt. Mijn kracht is gastheerschap; ik ga er voor zorgen dat bezoekers zich hier thuis voelen en weer terugkomen. Dan krijg ik ook een wauw-gevoel.”

Delen
Cookie toestemming
We gebruiken cookies op onze website, lees meer over ons cookie en privacy beleid.
Instellen
Functionele cookies: deze cookies zijn nodig voor een goed werkende website
Analytische cookies: deze cookies worden gebruikt om bezoekers de best mogelijke ervaring te geven op onze websites
Marketing cookies: deze cookies worden gebruikt om onze bezoekers relevante marketing informatie te tonen