Vrouwengeschiedenismaand (Women’s History Month) is een jaarlijks internationaal uitgeroepen maand die de aandacht vestigt op de bijdragen van vrouwen aan gebeurtenissen uit het verleden en aan de hedendaagse samenleving. In deze laatste week van de Vrouwengeschiedenismaand lichtten wij zeven fantastische vrouwelijke kunstenaars uit onze collectie uit.
Wil je meer lezen over inspirerende vrouwen uit de wereldgeschiedenis? Over vrouwen die voor zichzelf kozen, grenzen verlegden en daardoor de wereld een beetje veranderden. Dan hebben we nog een leuke leestip: Women that matter van Flow Magazine.

Tracey Emin (1963) Verenigd Koninkrijk
Tracey Emin is een Britse kunstenares met een Turkse achtergrond en had een bijzonder moeilijke jeugd, die haar lang achtervolgde. Emin staat bekend om haar autobiografische en confessionele kunstwerken. Ze maakt gebruik van verschillende media, waaronder tekenen, schilderen, beeldhouwen, film, fotografie, neontekst en genaaide toepassingen. Emin is een prominent lid van de Young British Artists die eind jaren tachtig beroemd werden.
Het werk ‘Fantastic to feel beautiful again’ is onderdeel van de vaste presentatie in het Museum van de Geest | Dolhuys.

Mies van der Perk (1938) Nederland
Mies van der Perk houdt van televisiebeelden met sportende, dansende of musicerende mensen. Ze tekent hen al kijkend na met potlood, grafiek- of tekenstift, snel en op klein formaat papier. Sommige tekeningen werkt zij later uit met acryl, inkt, aquarel op doek of op luxe tekenpapier. Bladerend door haar portfolio’s is goed te zien hoe zij door de jaren heen verschillende stijlen heeft gehanteerd, steeds op zoek naar de beste expressievorm; een opmerkelijk ontwikkelingsproces.
Meerdere kunstwerken van Mies van der Perk zijn opgenomen in de collectie van het Museum van de Geest | Outsider Art.

Heilige Dymphna
Rond sommige heiligen ontstonden bedevaartsoorden, waar lijders genezing afsmeekten en boete deden door bijvoorbeeld het eigen gewicht in graan te offeren. De Heilige Dymphna is de bekendste waanzinheilige in onze streek. In het Belgische Geel werd rond haar tombe een kerk gebouwd. Er kwamen zoveel pelgrims dat de kerk ze bij particulieren onderbracht. Nog altijd is Geel een belangrijk pelgrimsoord voor mensen met psychische problemen, en nog altijd nemen inwoners van Geel ze in huis op.
Het vaandel met daarop de Heilige Dymphna is onderdeel van de vaste presentatie in het Museum van de Geest | Dolhuys.

Yayoi Kusama (1929) Japan
De Japanse kunstenares Yayoi Kusama, één van de belangrijkste en meest spraakmakende kunstenaars van deze eeuw, wordt ook wel ‘the princess of polka dots’ genoemd. Haar schilderijen, sculpturen, installaties en performances hebben allemaal één ding gemeen: ze zijn bedekt met stippen. Om haar angsten te overwinnen, vult ze de ruimte met stippen, om zo grenzeloosheid te vangen. Kusama, die van haar psychiatrische problemen nooit een geheim maakte, verblijft sinds 1973 vrijwillig in een psychiatrische instelling. Zij heeft haar atelier in de directe nabijheid.
Het werk ‘Entrance to heaven’ is onderdeel van de vaste presentatie in het Museum van de Geest | Dolhuys.

Jefke Dijkstra (1973) Nederland
Jefke Dijkstra schept met grote precisie en veel geduld indrukwekkende tekeningen en lino’s, opgebouwd uit ritmische patronen en prachtige kleuren. Ze houdt van gebouwen, stadsgezichten en skylines. Haar werken zijn vaak bijna abstracte composities waarin niet alleen bouwstenen, ramen en andere bouwkundige elementen ritmisch geordend zijn, maar ook de wolken in de lucht en de golven van het water. Haar werk wordt daardoor nooit statisch. In een tekening van Jefke nemen alle elementen deel aan het grote feest van kleur, ritme en beweging.
Meerdere kunstwerken van Jefke Dijkstra zijn opgenomen in de collectie van het Museum van de Geest | Outsider Art.

Lee Godie (1908) Verenigde Staten
Jamot Emily Godies observaties van de natuur, het stadsbeeld en de mensen legde ze uitgebreid vast in haar tekeningen en schilderijen. Al vroeg in haar leven werd Godie geconfronteerd met harde tegenslagen, waaronder het verlies van twee van haar kinderen. Begin jaren zestig begon ze rond te zwerven in Chicago. Haar naam veranderde ze in ‘Lee’. Waar en wanneer het kon promootte ze haar schilderijen en tekeningen. Op de trappen van het Art Institute of Chicago in 1968, waar Godie haar kunstwerken probeerde te verkopen, werd ze voor het eerst echt opgemerkt. Godie werd één van de meest verzamelde kunstenaars in Chicago op dat moment.
Een aantal kunstwerken van Lee Godie zijn te zien in de tentoonstelling Art Against the Flow: Chicago Calling, te zien in het Museum van de Geest | Outsider Art.

Ilvy Njiokitjien (1984) Nederland
Ilvy Njiokiktjien is een Nederlandse fotografe van Chinees-Indonesische afkomst en winnaar van de Canon Prijs, een prijs voor jong fotografisch talent. Zij ontving daarnaast als eerste de titel ‘Fotograaf des Vaderlands’. Ze houdt zich bezig met de actualiteit en hedendaagse sociale problemen, met name in Afrika. Haar werk verschijnt regelmatig in toonaangevende nationale en internationale titels als The New York Times, NRC Handelsblad en Der Spiegel. Ze is lid van het prestigieuze fotoagentschap VII Photo Agency en ambassadeur van Canon.
Werken uit de serie ‘Slagroomtaart en Slingers’ zijn onderdeel van de vaste presentatie in het Museum van de Geest | Dolhuys.