De Japanse Outsider kunst is deze zomer op doorreis. Twee jaar geleden haalde museum Het Dolhuys diverse kunstwerken van Japanse kunstenaars met een psychiatrische aandoening of verstandelijke handicap naar Nederland. Een deel van deze kunstwerken is op dit moment te zien in Maastricht: in het Bonnefantenmuseum (t/m 19 oktober); vanaf 1 augustus t/m 28 september in Villa Kanjel. ‘Japanse Outsiders’ is een taboedoorbrekende tentoonstelling: het publiek wordt in contact gebracht met kunst van mensen die in Japan vaak letterlijk worden binnen gehouden. In de Japanse cultuur wordt gekte nog steeds als eng beschouwd.
De tentoonstelling is een initiatief van de Mondriaan – de instelling voor geestelijke gezondheidszorg (ggz) in Limburg – in samenwerking met Het Dolhuys en het Bonnefantenmuseum in Maastricht.
Taboedoorbrekende tentoonstelling
‘Japanse Outsiders’ is een taboedoorbrekende tentoonstelling: het publiek wordt in contact gebracht met kunst van mensen die in Japan vaak letterlijk worden binnen gehouden. Mensen met een psychische aandoening leven gescheiden van de rest van de bevolking waardoor Japanners bijna nooit met hen in aanraking komen. Deze onbekendheid schept angst, onbegrip en leidt tot discriminatie. Terwijl de patiënten zelf maar weinig contact hebben met de buitenwereld, krijgt hun ‘outsider kunst’ inmiddels steeds meer internationale aandacht. De kleifiguren van Shinichi Sawada waren zelfs te zien op de Biënnale van Venetië in 2013. Directeur Hans Looijen van Het Dolhuys heeft in 2012 deze verborgen kunstwerken naar Nederland gehaald. Hij was benieuwd naar de persoonlijke verhalen van de kunstenaars en zocht hen op in diverse instellingen. Hun kunstwerken waren in het voorjaar van 2012 te zien in Het Dolhuys.
Over Mondriaan
Mondriaan helpt kinderen, volwassen en ouderen met ingewikkelde psychische aandoeningen in Zuid-Limburg weer grip te krijgen op het leven. De psychiaters, psychologen en verpleegkundigen bieden de beste zorg gebaseerd op actuele wetenschappelijke kennis. Mondriaan investeert in opleiding en onderzoek om de vele behandelingen continu te verbeteren. In iedere familie zijn er mensen die in lichte of ernstige mate kampen met psychische problemen. Mondriaan vindt het belangrijk een bijdrage te leveren aan het opheffen van het taboe rondom psychische problemen. Deze tentoonstelling sluit naadloos aan bij deze ambitie.
Villa Kanjel
Villa Kanjel is een monument en eigendom van Mondriaan. Het voormalige herstellingsoord wordt nu ingezet als inspirerende locatie voor het algemene publiek en dient deze zomer als ontmoetingsplek waar bijzondere activiteiten worden georganiseerd. De villa is geopend van 1 augustus t/m 28 september van donderdag t/m zondag tussen 10.00u en 18.00u.