Bij het Grachtenfestival begint alles met muziek. Jonge musici van over de hele wereld verrassen je met hun eigen muzikale verhaal. Met heel Amsterdam als prachtig decor, maar ook met twee concerten van Het Amsterdams Kwartet in Museum van de Geest | Dolhuys in Haarlem op zaterdag 20 augustus om 15:00 uur en 17:00 uur.
Als voormalig dolhuis, waar sinds de 16e eeuw krankzinnigen werden verpleegd, brengt Het Amsterdam Kwartet in Museum van de Geest | Dolhuys een passend programma met drie componisten die allen op een heel andere manier in de war zijn geweest. Zo had Beethoven zijn gehoor al compleet verloren, toen hij zijn strijkkwartet no. 14 schreef. Toch wordt juist dit kwartet gezien als hét kroonstuk van al zijn kwartetten. Naast zijn doofheid kampte hij ook met een bipolaire stoornis en wisselden periodes van ontzettend hard werken en uitbundigheid zich af met lange en depressieve periodes.
Precies honderd jaar later componeerde Peter Warlock (alias: Philip Arnold Heseltine de Capriol Suite) één van zijn meest populaire werken. Hij was een bijzondere verschijning met een turbulent leven en pleegde uiteindelijk zelfmoord. Tot slot brengt Het Amsterdams Kwartet een stuk van Erik Satie ten gehore. Oorspronkelijk kwam Satie uit een welgestelde familie, maar gleed langzaamaan af naar de armoede en zat uiteindelijk avond na avond dronken achter de piano.
Het Amsterdams Kwartet
Het Amsterdams Kwartet is een nieuw strijkkwartet bestaande uit Jorinde Gray, Gioia Kuipers, Patrick Karten en Sara Kalinowska.
Jorinde Gray (1993) begon op zevenjarige leeftijd met vioolspelen. Op haar 15de werd ze aangenomen in de Jong Talentenklas van het Amsterdams Conservatorium. In de jaren die daarop volgden, won zij tot twee keer toe de prijs voor beste vertolking van een hedendaagse compositie op het concours van Stichting Jong Muziektalent Nederland en het Prinses Christina Concours. Haar bachelor volgde zij aan het Conservatorium van Utrecht bij Elisabeth Perry, waarna zij haar studie vervolgde voor haar Master of Performance bij Jan Repko aan The Royal College of Music in Londen. Met steun van het Prins Bernhardt Cultuurfonds en particuliere sponsors studeerde zij ‘With Distinction’ af in 2021. Gray speelt op een viool van Daniel Roye, die ze zelf kon aanschaffen met hulp van SEM Stichting Eigen Muziekinstrument.
Gioia Kuipers (1995) begon op vierjarige leeftijd met vioolspelen. Na een jaar stapte zij over op de altviool en bleef les houden bij Helena van Tongeren. Op haar tiende werd ze toegelaten tot de Jong Talentenklas van het Amsterdams Conservatorium. Daar kreeg ze les van Marjolein Dispa, Judith Wijzenbeek en Joel Waterman. Na de Jong Talentenklas vervolgde ze haar studie aan het Conservatorium van Amsterdam. Ze studeerde in 2019 af, in de richting viool bij Maria Milstein. Ze is erg actief in de kamermuziek en speelde met het Arkovsky Sextet en het Frans Hals Kwartet eigen programma’s in onder andere het Concertgebouw en het Muziekgebouw aan ’t IJ. Verder volgde zij met deze ensembles masterclasses bij het Borodin, Jerusalem en het Pavel Haas kwartet. Naast kamermuziek geeft Gioia Kuipers al vanaf haar studie veel les. Aan de Sweelinck Academie in Amsterdam (technieklessen), bij muziekscholen en ook privé.
Patrick Karten (1992) is een Nederlands-Canadees cellist. Patrick was laureaat van verschillende internationale cello concoursen zoals het Italian International Cello Competition uit Fondi in Italië, het Nationaal Cello Concours in Amsterdam en het Young Virtuoso Competition in Sofia, Bulgarije. Patrick had inspirerende leraren als Jelena Ocic, Dmitri Ferschtman, Floris Mijnders, Reinhard Latzko, Michael Flaksman, Anner Bylsma en Miklós Perényi. Bij Perényi heeft hij tijdens de Wiener Meisterkurse een hoge onderscheiding ontvangen. Patrick speelt in verschillende professionele symfonieorkesten in Nederland, België en Duitsland, waarbij hij samenwerkte met dirigenten als Hartmut Haenchen, Teodor Currentzis en Daniele Gatti. Met orkesten speelde hij in zalen als het Concertgebouw in Amsterdam, de Smetana Zaal in Praag en de Elbphilharmonie in Hamburg. Kamermuziek heeft Patrick gespeeld met een variëteit aan musici. Hij speelde onder anderen samen met Luca Ranieri, Lukas Hagen en Enrico Dindo. Daarnaast speelde hij op verschillende festivals en masterclasses in Italië. Naast zijn passie voor klassieke muziek heeft Patrick ook interesse in andere muziekgenres. Zo heeft hij in 2016 samengewerkt met Nederlandse DJ Martin Garrix aan het nummer ‘Lions in the Wild’, een nummer dat meer dan 54 miljoen keer bekeken is op YouTube. Naast zijn werk als musicus is Patrick een actief sporter. Verder studeert Patrick in 2022 af als Master of Science aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij de afgelopen twee jaar de studie Business Management heeft gevolgd. Patrick speelt op een cello van Thomas Smith, gebouwd in 1792.
Sara Kalinowska (1992) begon haar muzikale opleiding op zesjarige leeftijd aan het Arthur Rubinstein State Music School Complex in Bydgoszcz, Polen. Daar studeerde ze viool en behaalde haar Bachelor diploma aan het conservatorium in Gdansk. In 2015 verhuisde Kalinowska naar Nederland om haar Master diploma aan het Utrechts Conservatorium voort te zetten. In 2018 werd zij Nationaal Muziekinstrumenten Fonds muzikant en finalist van de EMIR Steyerberg Prijs. In 2019 slaagde ze met succes voor auditie als violiste voor RWS Entertainment Group – een toonaangevende leverancier van merkshows in Noord-Amerika en samenwerkt met het Lincoln Center for the Performing Arts in New York City. Dit resulteerde in een zes maanden durend uitvoeringscontract met haar pianokwartet in zowel Noord- als Zuid-Amerika. Dagelijks werkt ze als violiste samen met orkesten door heel Nederland.
Praktische informatie
Beide concerten zijn gratis en reserveren is niet nodig. Bij mooi weer zullen de concerten buiten op het terras van ons museumcafé plaatsvinden, bij slecht weer in onze Parkzaal. Wil je ook het museum bezoeken? Dan kun je hier alvast een tijdslot reserveren.
