Er zijn maar relatief weinig jongeren die fluitend hun puberteit doorkomen. Er vind een enorme “verbouwing” plaats in je hoofd tijdens je puberteit. Je brein is dan volop aan het ontwikkelen.
Ook in Het Dolhuys heeft een grote verbouwing plaatsgevonden.
Het voormalig Ketelhuis van Het Dolhuys is speciaal verbouwd tot een nieuwe interactieve ruimte voor jongeren, waar ze meer te weten kunnen komen over zichzelf, de ander en hun brein. Samen met jongeren heeft Het Dolhuys nagedacht en gebrainstormd over wat zij zelf hier zouden willen zien en ervaren.
In de puberteit krijg je te maken met allerlei veranderingen en onzekerheden. Onzekerheid over je uiterlijk, over wat je later moet gaan doen, intense verliefdheid, hevig verdriet: een achtbaan aan emoties. Soms heb je het gevoel alsof je de wereld aan het veroveren bent, feesten, uitgaan, nieuwe dingen ontdekken, soms stort je van een slecht resultaat van een scriptie in elkaar, of wordt je gepest, hoor je er ineens niet bij, of voel je je somber. Tussen 14 en 25 jaar kan een heftige tijd zijn, zonder dat je altijd begrijpt waarom. De hormonen gieren niet alleen door je lijf maar ook je brein is hard bezig nieuwe “verbindingen en snelwegen” aan te leggen. Meer hierover is ook te vinden op www.kijkinjebrein.nl.
“Soms was ik wel 2 uur aan het leren, maar had ik maar een kwartiertje in mijn hoofd gestampt!”
“Ik heb al hoogtevrees als ik op een krant sta”
Herkenbaar? Of misschien ook niet.
Vier openhartige verhalen van vier jongeren vormen de basis van De Bovenkamer. Astrid, Joelle, Jarl en Jan-Mark hebben het lef gehad om te vertellen over waar zij last van hebben of mee worstelen. Maar ook over hoe zij hiermee omgaan, en dat ze zelf meer kunnen doen aan hun eigen situatie dan ze dachten.
Deze vier verhalen, en de interactieve begeleiding van de museumdocent bieden in De Bovenkamer de inspiratie om bij jezelf na te gaan hoe het eigenlijk bij jou zit. Misschien gaat het beter met je dan je denkt? Of niet? Misschien zijn er dingen die je niet begrijpt, of die je anders wilt. Het hoort allemaal bij groei en meer gaan snappen van hoe je in elkaar zit. Hoe je iets ervaart, en hoe een ander iets beleeft kan dingen duidelijker maken. Wat is normaal en wat is abnormaal in je puberteit? Daar is geen pasklaar antwoord op. Het gaat erom dat je zelf gaat ervaren. Leren is uiteindelijk simpelweg proberen.