Op dinsdag 10 november is het zover en opent Museum van de Geest | Dolhuys weer de deuren. Na een ingrijpende renovatie en verbouwing van anderhalf jaar, een nieuwe naam en een nieuwe tentoonstelling kunnen wij je het museum bijna laten zien. Omdat we niet langer kunnen wachtten nemen we je mee met de laatste stappen. Nog 4 weken te gaan!
De tentoonstelling in aanbouw
De zalen zijn door de hoofdaannemer opgeleverd. Een groot aantal raampartijen wordt weer voorzien van folie. Om meer licht naar binnen te halen, kiezen we niet meer voor het donkere zwarte folie maar voor de kleur ‘opaal-wit’. Dit geeft een fris, maar diffuus natuurlijk licht, wat indirect bijdraagt aan een prettigere beleving van de kunst in de zalen. Ook wordt de verlichting opgehangen aan de plafonds waarmee de objecten worden uitgelicht.
De tentoonstellingsbouwer Fiction Factory, is tijdens de oplevering van de zalen al flink aan de slag gegaan. De eerste frameworks voor de kunst in de oude Vergaderzaal, de AJ-zaal en de grote Ontmoetingszaal zijn geïnstalleerd. In de eerstgenoemde zalen zijn dit grote, kleurige modules die straks het verhaal zullen dragen. In de Ontmoetingszaal staat een stalen constructie waar straks achter grote glazen wanden verschillende objecten te zien zullen zijn. In de oude Vergaderzaal en de AJ-zaal worden de eerste artefacten al geplaatst.
In de Zorgzaal komen twee grote bouwwerken. Bij de ingang en tevens start van de tentoonstelling is een zwarte kubus gebouwd voor de installatie van kunstenaar Nick Verstand; ‘Resonance Room’, een donkere ruimte die de zintuigen tot rust maant en je in contact brengt met je emoties. Aan de andere kant van de Zorgzaal is en houten cirkel gebouwd, onderbroken door een opening van 3 meter hoog. Binnen dit ‘centerpiece’ laten we straks de tijdelijke tentoonstelling ‘Maar wie ik ben gaat niemand wat aan’ van Marlene Dumas zien. Langzaamaan komt de tentoonstelling tot leven.
Testen, testen, testen
De nieuwe tentoonstelling wordt ondersteunt door een ‘multimedia guide’. Deze guide leidt de individuele bezoeker maar ook de groepen door het museum en laat ‘de muren van het museum spreken’. De muren leiden je de goede kant op, stellen kritische vragen en dagen je uit. Op dit moment wordt de multimedia guide gevuld en getest met de nieuwe kinderroute en de route die we in samenwerking met het magazine Flow hebben ontwikkelt. Ook de rondleiding voor het voorgezet onderwijs ‘de Bovenkamer’ (nu gekoppeld aan de museumroute) en de mbo/hbo rondleiding ‘Zorgen voor de Geest’ worden getest.
In aanloop naar de opening wordt er ook veel aandacht besteed om het gebouw, de tentoonstelling en de routes ‘Corona-proof’ te maken. Omdat nog tijdens de verbouwing de nieuwe coronarichtlijnen van het RIVM bekend werden hebben we de nodige wijziging aan het ontwerp kunnen aanbrengen. De tentoonstelling en routes, zowel voor individueel als groepsbezoek zijn tijdig aangepast om te zorgen we voor een veilige museumbeleving.